Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powracając do tradycji..

Kiedy wspomnień czuję czar,
W sercu mnie ogarnia żar.
Swojskie masło, zapach chleba
Nic już więcej nie potrzeba!

Uwielbiam piec ciasta i przyrządzać różne deserki, jednak w ostatnim czasie główni konsumenci moich smakołyków zaprotestowali.. Wszyscy chcą trochę schudnąć i żyć zdrowym trybem – bardzo dobrze, jednak co tu robić w wolnych chwilach..? Długo nie myślałam i już na drugi dzień postanowiłam, że zamiast ciast będę piec chleb i bułki – okazało się to jeszcze przyjemniejsze niż myślałam, a satysfakcja nie do opisania!

 

Dziś chciałabym zaprezentować kilka propozycji na smaczne domowe pieczywo, przy którego przygotowywaniu ochoczo pomaga mi mój tatuś, który dawno temu pracował jako piekarz :) razem tworzymy naprawdę smaczne chlebki i bułeczki, którymi wszyscy się chętnie zajadają :)

 

Na początku chciałabym zaprezentować mój pierwszy samodzielny wypiek – Pszenny chleb. Poniżej znajduje się zdjęcie przedstawiające gotowy chlebek, więcej fotek z poszczególnych etapów oraz szczegółowy opis przygotowania  można zobaczyć pod linkiem do przepisu:  https://www.doradcasmaku.pl/przepis/139081/swojski-chleb.html

 

Powracając do tradycji..

 

Chlebek robi się bardzo prosto, więc wyjdzie każdej osobie – nawet początkującej, bo w sumie to było moje pierwsze pieczywo jakie zrobiłam samodzielnie, a domownicy nie mogli się nim zachwycić:) Chlebek jak widać ma chrupiącą, złocistą skórkę, natomiast w środku jest miękki i puszysty. Smak rewelacyjny, dlatego polecam wszystkim! Tym bardziej, że ostatnimi czasy coraz trudniej o na prawdę smaczny chleb, gdyż piekarnie oszczędzają jak tylko mogą.. nawet kosztem klientów.

 

Kolejna propozycja to pszenne bułeczki. W przygotowaniu są jeszcze prostsze niż chlebek, a ponadto można uformować przeróżne kształty, które będą cieszyć nasze oczy. Można zrobić tradycyjne bułeczki, rogale, precelki, bułeczki plecione warkoczem – opcji jest wiele.

 

Powracając do tradycji..

 

Powyższe zdjęcie przedstawia gotowe bułeczki, zaraz po upieczeniu. Znikają w mgnieniu oka! Są bardzo pulchne w środku i delikatne, smakują wyśmienicie:) Dokładny przepis ich przygotowania można znaleźć pod linkiem:  https://www.doradcasmaku.pl/przepis/146614/pszenne-buleczki.html

 

A teraz może coś na deser..? Pyszna domowa chałka, którą zrobiłam w wolnej chwili wywołała istną furorę! :D Zniknęła w ciągu jednego wieczora, a mama jeszcze tydzień później chwaliła się wszystkim znajomym, jaką to pyszną chałeczkę zrobiłam:) Co prawda przeżyłam podczas jej przygotowania wiele stresu, gdyż ciasto nie chciało mi się odpowiednio zagnieść i już obawiałam się, że wyjdzie mi zakalec, jednak udało się! Efekt był cudny i wart wszelkich poświeceń z mojej strony:)

 

Powracając do tradycji..

 

Polecam zdecydowanie! Nie chcę być nieskromna, ale w według mnie to najlepszy mój wypiek w życiu:) https://www.doradcasmaku.pl/przepis/143140/chalka.html - podany przeze mnie link jest odnośnikiem do pełnego opisu przygotowania tak pysznej chałki. Najlepiej smakuje z konfiturą lub sosem ze świeżych owoców.

 

Oczywiście jeśli chcemy  powracać do tradycji i upiec swojski chleb to musimy powrócić pełną parą i zrobić również swojskie masło:) Tutaj kunsztu kulinarnego zbytnio nie potrzeba, bo chyba każdy wie jak się masełko robi, jednak cały sekret tkwi w tym, aby mieć dobrą swojską śmietanę i oczywiście silne ręce:)

 

Powracając do tradycji..

 

Mam nadzieję, że po przeczytaniu mojego wpisu najdzie kogoś ochota na takie swojskie pieczywo i wykorzysta moje przepisy:) Na prawdę warto:)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak