Potęga nasion konopi

Opublikowano: 19.11.2015
Autor: dollce
Potęga nasion konopi
Nasiona konopi są pełne białka. Mają w sobie niezbędne tłuszcze, witaminy i enzymy. Ponadto pomagają min. w zmniejszeniu masy ciała, zwiększeniu i utrzymaniu energii czy też obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Pełne smaku z bogatą teksturą o orzechowym smaku i aromacie. Przepyszne po dodaniu do owsianki lub posypane na sałatkę, idealnie komponują się z jogurtem czy koktajlem.

 

Potęga nasion konopi

Nasiona konopi są doskonałą i naturalną mieszanką łatwo trawionych białek, niezbędnych tłuszczy (Omega 3 i 6), przeciwutleniaczy, aminokwasów, błonnika, żelaza, cynku, karotenu, fosfolipidu, fitosterolu, witamin B1, B2, B6, oraz D, E,  a także wapnia, magnezu, siarki, miedzi, potasu, fosforu.


Wszystkie aminokwasy niezbędne do optymalnego zdrowia znajdują się w nasionach konopi, w tym rzadko spotykany kwas gamma-linolenowy (GLA).

Potęga nasion konopi

Olej z nasion konopi uchodzi za najbardziej nienasycony olej roślinny. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z nasion konopi są uważane za niezbędne, ponieważ nasz organizm naturalnie nie produkuje ich. Oznacza to, że muszą one być uzyskane ze spożywanych pokarmów.

Korzyści zdrowotne:

  • poprawiają przemianę materii;
  • wzmacniają układ odpornościowy;
  • pomagają odbudować mięśnie;
  • zwiększają energię;
  • obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

 

Nasiona konopi są jednym z najlepszych zrównoważonych źródeł Omega 3 i Omega 6 niezbędnych kwasów tłuszczowych. Bogate w błonnik, który w naturalny sposób oczyszcza jelita i zmniejsza łaknienie cukru. Zawierają wszystkie 20 aminokwasów - w tym 9, których nasz organizm nie produkuje!

Potęga nasion konopi

Konopie w istocie są jedną z najbardziej powszechnie stosowanych i zróżnicowanych roślin przemysłowych na całym świecie. Jego włókna są uważane za najdłuższe i najbardziej trwałe ze wszystkich włókien naturalnych, a nawet może być uprawiana bez śmiertelnych herbicydów i pestycydów.



PRZEPISY

 

Zielony koktajl

Potęga nasion konopi

Składniki:

  • jarmuż - 2 garści
  • sok z 1 pomarańczy
  • kiwi - 2 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • nasiona konopi - 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • banan - 1 sztuka
  • woda mineralna - 1 szklanka


Kiwi, jabłko oraz banana obrać i pokroić na kawałki. Z cytryny oraz pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić lub dodać 2 kostki lodu.



Chleb z ziarnami

Potęga nasion konopi

Składniki:

  • mąka żytnia typ 720 - 300 gram
  • mąka pszenna typ 750 - 200 gram
  • woda 350-400 ml
  • drożdże świeże - 15 gram
  • siemię lniane - 50 gram
  • słonecznik - 100 gram
  • nasiona konopi - 50 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka


Drożdże rozpuścić w cukrze. Oba rodzaje mąki połączyć z solą oraz ziarnami słonecznika, siemia lnianego i nasion konopi. Następnie dodać drożdże oraz wodę - całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem - odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę, w połowie czasu naciąć ciasto wzdłuż.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 40-45 min.


prymat