Pełne smaku z bogatą teksturą o orzechowym smaku i aromacie. Przepyszne po dodaniu do owsianki lub posypane na sałatkę, idealnie komponują się z jogurtem czy koktajlem.
Nasiona konopi są doskonałą i naturalną mieszanką łatwo trawionych białek, niezbędnych tłuszczy (Omega 3 i 6), przeciwutleniaczy, aminokwasów, błonnika, żelaza, cynku, karotenu, fosfolipidu, fitosterolu, witamin B1, B2, B6, oraz D, E, a także wapnia, magnezu, siarki, miedzi, potasu, fosforu.
Wszystkie aminokwasy niezbędne do optymalnego zdrowia znajdują się w nasionach konopi, w tym rzadko spotykany kwas gamma-linolenowy (GLA).
Olej z nasion konopi uchodzi za najbardziej nienasycony olej roślinny. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z nasion konopi są uważane za niezbędne, ponieważ nasz organizm naturalnie nie produkuje ich. Oznacza to, że muszą one być uzyskane ze spożywanych pokarmów.
Korzyści zdrowotne:
- poprawiają przemianę materii;
- wzmacniają układ odpornościowy;
- pomagają odbudować mięśnie;
- zwiększają energię;
- obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Nasiona konopi są jednym z najlepszych zrównoważonych źródeł Omega 3 i Omega 6 niezbędnych kwasów tłuszczowych. Bogate w błonnik, który w naturalny sposób oczyszcza jelita i zmniejsza łaknienie cukru. Zawierają wszystkie 20 aminokwasów - w tym 9, których nasz organizm nie produkuje!
Konopie w istocie są jedną z najbardziej powszechnie stosowanych i zróżnicowanych roślin przemysłowych na całym świecie. Jego włókna są uważane za najdłuższe i najbardziej trwałe ze wszystkich włókien naturalnych, a nawet może być uprawiana bez śmiertelnych herbicydów i pestycydów.
PRZEPISY
Zielony koktajl
Składniki:
- jarmuż - 2 garści
- sok z 1 pomarańczy
- kiwi - 2 sztuki
- jabłko - 1 sztuka
- nasiona konopi - 2 łyżki
- sok z 1 cytryny
- banan - 1 sztuka
- woda mineralna - 1 szklanka
Kiwi, jabłko oraz banana obrać i pokroić na kawałki. Z cytryny oraz pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić lub dodać 2 kostki lodu.
Chleb z ziarnami
Składniki:
- mąka żytnia typ 720 - 300 gram
- mąka pszenna typ 750 - 200 gram
- woda 350-400 ml
- drożdże świeże - 15 gram
- siemię lniane - 50 gram
- słonecznik - 100 gram
- nasiona konopi - 50 gram
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Drożdże rozpuścić w cukrze. Oba rodzaje mąki połączyć z solą oraz ziarnami słonecznika, siemia lnianego i nasion konopi. Następnie dodać drożdże oraz wodę - całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem - odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę, w połowie czasu naciąć ciasto wzdłuż.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 40-45 min.