SKŁADNIKI:
CIASTO
3 szkl mąka,
1 szt jajka,
1/2 szkl woda letnia,
Sól,
FARSZ
4 szt grzyby suszone (kapelusze),
600 g kapusta kwaszona,
1 szt cebula,
pieprz,
5 łyżek olej
OPIS PRZYGOTOWANIA
CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, wodę i 2 łyżki oleju, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wywałkować, wykrawać szklanką krążki.
FARSZ:
Kapustę gotujemy do miękkości, grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Ugotowaną kapustę i grzyby drobno siekamy, następnie mieszamy, dodając zrumienioną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na środek krążka nakładamy farsz i mocno zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem od chwili wypłynięcia przez 3 min.
Po wyjęciu pierogów z wody ostudzamy je i podsmażamy na rozgrzanym oleju.