Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postne pierożki z kapustą i grzybami

Zbliżamy się wielkimi krokami do Świąt Bożego Narodzenia,dlatego też proponuję przepisy na Wigilię i Święta

SKŁADNIKI:

CIASTO
 3 szkl mąka,

1 szt jajka,Postne pierożki z kapustą i grzybami

1/2 szkl woda letnia,

Sól,

FARSZ 

4 szt grzyby suszone (kapelusze),

600 g kapusta kwaszona,

1 szt cebula,

pieprz,

5 łyżek olej

OPIS PRZYGOTOWANIA

 CIASTO:

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, wodę i 2 łyżki oleju, zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wywałkować, wykrawać szklanką krążki.

FARSZ:
Kapustę gotujemy do miękkości, grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Ugotowaną kapustę i grzyby drobno siekamy, następnie mieszamy, dodając zrumienioną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na środek krążka nakładamy farsz i mocno zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem od chwili wypłynięcia przez 3 min.
Po wyjęciu pierogów z wody ostudzamy je i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak