Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort z pomidorami
Tort z pomidorami
 Biszkopt do tego tortu zawiera pomidory. Warto wspomnieć że według botaników pomidory nie są warzywami jak się powszechnie uważa, a owocami. Postanowiłam sprawdzić czy pomidory nadają się do pieczenia tortu. Bałam się, że smak pomidorów będzie wyczuwalny i eksperyment się nie uda. Efekt jaki uzyskałam pozytywnie mnie zaskoczył. Pomidory można nazwać takim sekretnym dodatkiem, którego nie da się wyczuć. Z piekarnika unosił się aromat cynamonu. Biszkopt ładnie urósł, nie miał zakalca, był wilgotny. Wyszedł po prostu pyszny. Zachęcam  wszystkich do takich eksperymentów.                                                                                                                                       

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

 

 Ciasto

  pomidory 500 gram (waga przed obróbką)

Jajka 3 sztuki

Cukier 1 szklanka

Olej ⅓ szklanki

Kakao 4 łyżki

Cynamon 1 łyżeczka

Przyprawa do piernika ½ łyżeczki

Proszek do pieczenia

1 łyżeczka Soda oczyszczona

1 łyżeczka Mąka pszenna

3 szklanki

 

 

Krem

Budyń czekoladowy

Masło 200 gram

 

Dodatkowo

Maliny świeże

 

Wykonanie

Ciasto

Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, obieramy i wykrajamy nasiona. Następnie miksujemy blenderem.

Poradnik ,,jak upiec tort''

Jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej, mieszamy. Potem mieszamy z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Wsypujemy sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę, łączymy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wlewamy do blachy o średnicy 18 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.

Upieczone ciasta studzimy. Jedno z nich kroimy tak żeby uzyskać z niego 2, średnie i najmniejsze tak żeby powstała piramida, można też upiec od razu 3 ciasta różnej wielkości.

Krem

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie studzimy. Masło ucieramy na puch. Dalej ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Pierwszą przekładamy ciasto. Drugą używamy do dekoracji.Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort dekorujemy malinami. Można też posypać cukrem pudrem.

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

 

 

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak