Zapraszam na moje propozycje z wykorzystaniem jabłek
Muffinki z jabłkami
Składniki
• mąka pszenna 25 dag
• margaryna 10 dag
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• mleko 3,2% 25 ml
• jajka 2
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• jabłko 1
Wykonanie :
Do miski dajemy margarynę oraz cukier . Całość ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka ,mleko ,mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy . Następnie ubijamy z białek pianę na sztywno , dodajemy do ciasto i całość delikatnie mieszamy. Następnie myjemy i obieramy jabłka , kroimy na mniejsze kawałki . Smarujemy foremki olejem i dajemy do nich gotową masę. Na wierzch dajemy pokrojone jabłka . I wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Pieczone jabłka w owocowej marynacie z posypką cynamonową
Składniki
Składniki na marynatę
• sok pomarańczowy 1/2 szklanki
• sok owocowy 1/2 szklanki
• sok z cytryny 20 ml
Składniki inne
• jabłka 4
• cynamon Prymat
Wykonanie :
Wszystkie rodzaje soków dajemy do większej miski i mieszamy łyżką . Jabłka myjemy , osuszamy następnie je obieramy . Po obraniu dajemy je do marynaty na 3 godziny. Po wyjęciu z marynaty posypujemy je cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około 15-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze raz posypujemy cynamonem.