Często mamy mało czasu na przygotowanie obiadu z różnych przyczyn. Dlatego w tym poście chciałabym przedstawić kilka propozycji na szybki i smaczny obiad dla całej rodzinki.
ZAPRASZAM SERDECZNIE PO INSPIRACJE NA KULINARNE POTRAWY
Placki ziemniaczane z sosem
Składniki :
Składniki na placki :
• ziemniaki 1 kg
• cebula 1 duża
• czosnek ząbki 2
• mąka pszenna 3 łyżki
• jajka 2
• tłuszcz do smażenia
• sól do smaku
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
Składniki na sos :
• pieczarki 30 dag
• cebula 1 średnia
• rosół z kury 80 ml
• masło 2 łyżki
• chrzan tarty 1 łyżeczka
• śmietana 30 % 100 ml
• sól do smaku
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
Wykonanie :
Wykonanie placków :
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać startą cebulę czosnek ,żółtka, mąkę ,sól oraz pieprz. Z białek ubijamy pianę i powoli wmieszamy masę ze startych ziemniaków i przypraw. Placki smażymy na tłuszczu aż zarumienią się z obu stron.
Wykonanie sosu :
Pieczarki kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. na patelni podsmażamy pieczarki z cebulką (pieczarki wcześniej odważamy) . Całość przyprawiamy i podsmażamy .Co jakiś czas mieszamy. Gotowe przekładamy do miski i przykrywamy.
Na patelnię wlewamy rosół z kury dodajemy śmietanę i przyprawiamy przyprawami , dodajemy masło i chrzan cały czas mieszamy .
Pod koniec dodajemy odsączone pieczarki z cebulką całość mieszamy.
Gotowe placki polewamy sosem .
Sos z mięsem karkówki do makaronu
Składniki :
• karkówka 1 kg
• marchewka 2
• pietruszka 1
• por 1
• natka pietruszki
• mąka pszenna 2 łyżki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Kucharek - uniwersalna
• cebula biała 1
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę , wypłukać w wodzie i dać do większego garnka. Zalać wodą do przykrycia karkówki. Do mięsa dodać przyprawy. Gotujemy do miękkości karkówki. Pod koniec gotowania dodajemy startą marchewkę , cebulkę , pietruszkę , oraz pokrojonego pora. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanką wywaru. i mieszamy całość następnie dajemy do garnka. Później gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i polewamy sosem .