Ozdabianie potraw

Opublikowano: 29.02.2012
Autor: Beatris
Ozdabianie potraw
Kolejnym idealnym produktem do dekoracji są jajka, które znajdują się w każdym domu.

Do ozdabiania potraw zawsze używa się jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek.

Jak można zrobić z takiego jajka serduszko pisałam już przy okazji walentynkowego śniadania. Teraz chciałabym pokazać, ile jeszcze możliwości kryje w sobie ten banalny produkt spożywczy.

 

Na początek proponyję MYSZKI Z JAJKA

 

Ozdabianie potraw

 

Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupki i przekrajamy na pół. Plasterek sera żółtego smarujemy lekko majonezem, układamy na nim połówki jajka, przeciętą stroną do dołu. Oczy i noski robimy z ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego. Uszka wycinamy np. z sera. W miejscach gdzie powinny znaleźć się uszy robimy nacięcia, w które wkładamy przygotowane serowe uszka. Ogonki możemy zrobić ze szczypiorku.

 

Ozdabianie potraw    Ozdabianie potraw

 

ŁÓDECZKI Z JAJKA chyba każdy z nas już zna:

 

Ozdabianie potraw

 

Jajko przekrajamy na pół i układamy np. na półmisku, przeciętą stroną do góry. Z plasterka sera wycinamy żagiel (kształt dowolny). Wycięty serowy żagiel przekłuwamy wykałaczką, którą wbijamy w środek jajka. Trochę majonezu i ketchupu to imitacja nadbudówki.

 

Ozdabianie potraw

 

Z ugotowanych na twardo jajek z powodzeniem można też "wyczarować" KWIATKI:

 

Ozdabianie potraw

 

Takie jajeczne kwiatki można zrobić przy pomocy małego nożyka kuchennego lub użyć specjalnego nożyka:

 

                                   Ozdabianie potraw

 

W połowie jajka robimy ukośne, głębokie nacięcia nożykiem kuchennym lub takim nożem jak widać u góry. Delikatnie oddzielamy obie połówki jajka i układamy na talerzu czy też półmisku, w towarzystwie zielonych listków (np. natki pietruszki i szczypiorku).

 

Ozdabianie potraw    Ozdabianie potraw

 

Proste ozdoby, a myślę, że niebanalna dekoracja.

prymat