Przeważnie co weekend przygotowuje dla rodziny coś słodkiego. Najczęściej wybieram ciasta,ciasteczka albo babeczki. Tak lubimy najbardziej.
No dobrze,mamy już placek,ale czegoś mu brakuje? Może polewy? Przez dłuższy czas szukałam tej idealnej,wszystkie,które do tej pory robiłam niby były dobre,ale niektórym czegoś brakowało. W końcu znalazłam swoje ideały. Mam trzy sprawdzone sposoby na idealną polewę czekoladową,która wyjdzie zawsze i praktycznie,sprawdzi się do każdego wypieku.
Polewa z masła i kakao
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wrzątku
Masło rozpuść w rondelku,dodaj cukier puder i mieszaj aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia,dodaj kakao i rozpuszczoną żelatynę. Przestudź i polej ciasto.
Polewa z czekolady i kremówki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki kremówki
Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.
Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.
Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.
Polewa z czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,lekko studzimy. Polewamy ciasto.