Polewa nie taka straszna

Opublikowano: 24.10.2015
Autor: Ewa Wojtaszko
Polewa nie taka straszna
Przeważnie co weekend przygotowuje dla rodziny coś słodkiego. Najczęściej wybieram ciasta,ciasteczka albo babeczki. Tak lubimy najbardziej.  No dobrze,mamy już placek,ale czegoś mu brakuje? Może polewy? Przez dłuższy czas szukałam tej idealnej,wszystkie,które do tej pory robiłam niby były dobre,ale niektórym czegoś brakowało. W końcu znalazłam swoje ideały. Mam trzy sprawdzone sposoby na idealną polewę czekoladową,która wyjdzie zawsze i praktycznie,sprawdzi się do każ

Przeważnie co weekend przygotowuje dla rodziny coś słodkiego. Najczęściej wybieram ciasta,ciasteczka albo babeczki. Tak lubimy najbardziej. 

No dobrze,mamy już placek,ale czegoś mu brakuje? Może polewy? Przez dłuższy czas szukałam tej idealnej,wszystkie,które do tej pory robiłam niby były dobre,ale niektórym czegoś brakowało. W końcu znalazłam swoje ideały. Mam trzy sprawdzone sposoby na idealną polewę czekoladową,która wyjdzie zawsze i praktycznie,sprawdzi się do każdego wypieku.

 

Polewa z masła i kakao

125 g masła

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki kakao

1 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wrzątku

Masło rozpuść w rondelku,dodaj cukier puder i mieszaj aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia,dodaj kakao i rozpuszczoną żelatynę. Przestudź i polej ciasto.

Polewa nie taka straszna

Polewa z czekolady i kremówki

2 tabliczki gorzkiej czekolady

3/4 szklanki kremówki

Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.
Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.
Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.

Polewa nie taka straszna

Polewa z czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

5 łyżek mleka

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,lekko studzimy. Polewamy ciasto.

Polewa nie taka straszna

 

prymat