Początki bloga

Opublikowano: 16.07.2011
Autor: Kate131
Początki bloga
Leżąc rano w łóżku pomyślałam,że czas na bloga. Z braku czasu nie zakładałam go wcześniej, ale postanowiłam spróbować. W końcu gotowanie to moje hobby, codzienna pasja, która jest dla mnie spełnieniem, a dla mojej rodziny radością.

Pierwsze co wpadło mi do głowy to lato, bo w końcu taką mamy teraz porę roku. Późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się nowalijki, świeże warzywa i owoce na działkach, mamy możliwość tworzenia wielu potraw, nie martwiac się o to,że warzywa i owoce są ze sztucznych hodowli, pryskane chemikaliami. Tak więc zaczynam mój cykl SMAKI LATA, a dziś jako pierwsze warzywo pojawi się MARCHEWKA:)

 

Marchewka, pospolite warzywo,ale co o nim wiemy? Podobno pochodzi z Chin, jednak najwięcej jej spożywają Europejczycy. Znana była już w Starożytności, ale dopiero w XVI wieku została wyhodowana słodkawa odmiana, którą teraz spożywamy. Jest bogata w minerały i ma mało kalorii. Zawiera karoten, czyli prowitaminę A, która przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK, sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że cera jest piękna i jędrna, a witamina A, wygładza zmarszczki.Według naukowców spożywanie jednej marchewki dziennie, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy.  Beta - karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z dymu tytoniowego i spalin samochodowych. Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego.

 

Jak widać marchewka to samo zdrowie.Ale co zrobić z marchewki? Oto kilka moich propozycji:

 


Marchewka po burgundzku

 

Składniki:

Cebule posiekać,marchewki obrac i przepołowić wzdłuż.Cebulę zeszklić na maśle,marchewkę obtoczyć w mące,włożyć do cebuli i smażyc do zarumienienia mąki.Wlać wywar,doprawić,zamieszać i dusić pół godziny.Podawac z frytkami i sałatą.



Puree z marchewki

Składniki:

Marchew zalewamy wodą trochę powyżej ich wysokości,dodajemy sól i cukier i gotujemy do miękkości. Wkładamy do blendera i rozdrabniamy na miazgę,dodajemy masło i nadal gotujemy.Jeśli jest za gęste dodac wody Mąkę wymieszać z odrobiną wody,dodać do wrzącej marchewki. Podawać do obiadu.Smacznego!

 



Surówka z marchewki i pomarańczy

Składniki:

Marchewkę zetrzeć na tarce, pomarańczę drobno posiekać.Pomieszać, dodać cukier i pokropić sokiem z cytryny.Smacznego.Można zjeść samodzielnie lub do obiadu.



Proste danie z marchewki

 



Składniki:

Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Z pozostałych składników zrobić sos, zalać marchewkę, wymieszać i zostawić na godzinę.Po tym czasie jest gotowa. Posypać zieleniną.Smaczny dodatek do obiadu.



Zupa-krem z marchewki

Składniki:

Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać prokrojoną marchewkę,zalać wodą.Gotować do miękkości,podkoniec gotowania przyprawić i zmiksować.Podawać posypaną ziołami.Smacznego!

 

Mam nadzieję,że zachęciłam Was do jedzenia marchewki? Samo zdrowie i ten kolor:)

 

 

 

 

 

 

prymat