Płatki suszonych pomidorów...

Opublikowano: 20.04.2012
Autor: BernadettaP
Płatki suszonych pomidorów...
Gdy pierwszy raz natknęłam się w sklepie na płatki suszonych pomidorów, pomyślałam: "Z czym to się je"? Teraz już nie mam takich dylematów i używam ich do przygotowania wielu potraw, gdyż za każdym razem inspirują mnie one do przyrządzenia nowego dania. Mam nadzieję, że spodobają się Wam moje propozycje i spróbujecie przygotować np.:

 

Biało- czerwone kuleczki na jeden kęs, do których przyrządzenia potrzebne są:

30 dag polędwicy wieprzowej

35 dag piersi z indyka

1 mała cebula

1 jajko

1 opakowanie sosu borowikowego w proszku

6 łyżek bułki tartej

2 łyżki białego sezamu

30 gram płatków suszonych pomidorów

Olej do smażenia

Pieprz        

 

Polędwicę i mięso z piersi z indyka razem mielimy. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko. Wsypujemy sos borowikowy i dwie łyżki bułki tartej, doprawiamy pieprzem, wyrabiamy dokładnie. 2 łyżki bułki tartej mieszamy białym sezamem, a pozostałą bułkę ze sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów. Z mięsnej masy formujemy nieduże kulki. Połowę panierujemy w bułce z białym sezamem, a pozostałe w panierce z suszonych pomidorów. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników i nadziewamy na wykałaczki po jednej kulce białej i jednej czerwonej.

 

Z wykorzystaniem całych suszonych płatków pomidorów można przygotować na przykład kurczakowe fingerki. Potrzebne nam będą tylko:

 

1 duża podwójna pierś z kurczaka

3 łyżki marynaty do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne

1 jajko

1 czubata łyżka mąki pszennej

4 łyżki bułki tartej

2 łyżki białego sezamu

2 łyżki płatków suszonych pomidorów

olej do smażenia

 

Piersi dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w średnie paski, posypujemy marynatą, odstawiamy na 10 minut. 2 łyżki bułki tartej mieszamy z płatkami pomidorów, a pozostałą bułkę z białym sezamem. Paski mięsa panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku i dalej 1/3 pasków w bułce zmieszanej z sezamem, 1/3 w bułce z płatkami suszonych pomidorów, a pozostałe w obu panierkach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

 
 

Bez trudu każdy z nas upiecze też własny chleb z płatkami suszonych pomidorów. Powinien się jednak zaopatrzyć w:

 

2,5 szklanki mąki pszennej typ 2000

1/2 szklanki mąki żytniej

1/2 szklanki siemienia lnianego

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki słoneczniku łuskanego

½ szklanki białego sezamu

4 czubate łyżki kaszy gryczanej

1 opakowanie drożdży suszonych

3 łyżki zakwasu na żur

1 łyżeczkę soli

2 łyżki miodu

1 czubatą łyżkę cukru 

3 szklanki wody

10 dag suszonych pomidorów w płatkach

Olej

siemię lniane do posypania

 

 

Mieszamy razem siemię lniane, płatki owsiane, sezam, słonecznik, cukier, sól i obie mąki. Dorzucamy kaszę gryczaną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzoną i przestudzoną. Dodajemy drożdże, zakwas na żur i miód rozpuszczony w wodzie, dokładnie mieszamy. Wsypujemy pomidory suszone w płatkach, mieszamy. Masę przekładamy do 2 małych, nasmarowanych olejem, keksówek. Posypujemy siemieniem. Pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 180-190 stopni. Zaraz po upieczeniu smarujemy gorący chleb odrobiną oleju.

 
 

Mnie i całej Rodzince bardzo też smakowały małe paszteciki z suszonymi pomidorami, do których przygotowania potrzebne jest: 

 

40-50 dag łopatki z dzika

30 dag boczku surowego bez kości

20 dag gotowanego mięsa z kurczaka

40 dag wątróbki wieprzowej

1 średnia cebula

1 średnia pietruszka

2 średnie marchewki

3 czerstwe bułki kajzerki

1 łyżka margaryny do smażenia

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

20 ziaren jałowca

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz biały i czarny mielony

2 kostki rosołowe wołowe

10 dag suszonych pomidorów w płatkach

1 słoik suszonych pomidorów w zalewie

margaryna do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

 

Łopatkę z dzika kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowaną łopatkę wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej margarynie z obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulą. Łopatkę z dzika mielimy co najmniej dwa razy wraz z ugotowanymi warzywami, boczkiem, przesmażoną wątróbką i cebulką oraz uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko. W szklance wywaru rozpuszczamy kostki wołowe, wlewamy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku białym i czarnym pieprzem. Dodajemy suszone pomidory w płatkach, odstawiamy na około 20 minut, aż zdążą nasiąknąć. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą małych kokilek i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Polecam i życzę smacznego :)

 

prymat