Zapewne wielu z Was znienawidziło płatki owsiane w czasie dzieciństwa - tak, ja również.
Jednak od jakiegoś czasu polubiłam się z nimi na tyle, że goszczą w moim domu dość często, córka wręcz upomina się o owsiankę na śniadanie, więc nie pozostaje mi nic innego jak wymyślać różne wersje smakowe, by płatki nie znudziły się za szybko.
Płatki owsiane podane z mlekiem dostarczają naszemu organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy. Substancje zawarte w owsie dostarczają również magnezu, żelaza, ale także witamin z grupy B, które działają na poprawę pamięci i koncentracji.
Owies, wśród wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, ale bez obaw, jest to dobry tłuszcz, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Płatki owsiane obecnie mają wszechstronne zastosowanie, mogą być wykorzystane do tradycyjnej owsianki, ale również jako składnik granoli, czy musli. Można z nich upiec chleb, ciasteczka, dodać do deseru, czy przygotować smaczne placuszki na postny obiad.
Oto kilka przykładów z wykorzystaniem płatków owsianych (nie tylko na śniadanie):
Truskawkowo-waniliowa owsianka z jogurtem
Składniki:
- 250 ml soku truskawkowego (najlepiej domowego)
- 125 ml wody
- 5-6 łyżek płatków owsianych
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Sok i wodę wlewamy do rondelka, dodajemy ziarenka z połowy wanilii i wrzucamy wydrążoną laskę. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu wyciągamy laskę wanilii i wsypujemy płatki (5 łyżek jeśli lubimy bardziej płynną lub 6 łyżek, aby wyszła gęsta). Gotujemy ok. 5 minut.
Po tym czasie zestawiamy z ognia i mieszamy z jogurtem naturalnym.
Pieczona czekoladowa owsianka z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 3-4 truskawki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajko, miód i pokrojone truskawki. Mieszamy.
Przekładamy do dwóch naczynek do zapiekania i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Trufle daktylowo-owsiane (bez cukru)
Składniki:
- 100 g daktyli bez pestek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 70 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao + trochę do obtoczenia
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle wrzucamy do pojemnika blendera, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni.
Daktyle odciskamy z wody, dodajemy połowę uprażonych płatków owsianych i łyżeczkę kakao, miksujemy blenderem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy pozostałe uprażone płatki owsiane, skórkę pomarańczową i aromat.
Mieszamy łyżką do połączenia składników. Lekko zwilżoną dłonią formujemy niewielkie kuleczki (mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao.
Deser ryżowo-owsiany
Składniki:
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu
- 60 g płatków owsianych
- 20 g siekanych migdałów
- 30 g jagód goji
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż mieszamy z 1 łyżką jogurtu greckiego, 1 łyżką ksylitolu oraz kardamonem. Przekładamy do dwóch pucharków.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, mieszając co chwilę, by się nie przypaliły. Dodajemy olej, tarte migdały, jagody goji i pozostały ksylitol. Podgrzewamy do czasu rozpuszczenia ksylitolu.
Studzimy, a następnie przekładamy do pucharków.
Na każdej porcji kładziemy po pół łyżki jogurtu greckiego, posypujemy startą czekoladą i ewentualnie kładziemy kawałek jabłka.
Placki marchewkowo-owsiane
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3-4 średnie marchewki
- 1 łyżka bułki tartej + trochę do panierowania
- 1/2 łyżeczki curry
- sól do smaku
- woda do gotowania
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Studzimy.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane marchewki odcedzamy i rozgniatamy widelcem, dodajemy do płatków.
Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą, curry i solimy do smaku.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju.