Placuszki na śniadanie

Pytanie,które zadajemy najczęściej z rana? Co na śniadanie?!
To pytanie nurtuje i mnie,zwłaszcza teraz podczas wakacji,kiedy dzieci są w domu,muszę myśleć również i o nich,bo wiadomo z dziećmi różnie bywa. Jednego dnia lubią marchewkę,drugiego nie.
Kanapki? Nie,to już się dawno przejadło. A co dzieci lubią najbardziej? Naleśniki i różnego rodzaju placuszki. Przynajmniej tak jest u mnie.
Przygotowałam kilka propozycji,na które żaden z małych smakoszy nie powinien narzekać.
Placuszki ryżowe
Składniki:
100 g ryżu basmati
1 1/4 szklanki mąki
1 1/4 szklanki mleka
1 jajko
5 łyżeczek masła
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ryż ugotuj do miękkości,ostudź.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciasta,jeszcze raz wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Placuszki na maślance z jagodami:
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 szklanka mleka
3 łyżki roztopionego masła
ok 1 szklanka jagód
Przygotuj dwie miseczki.
Puchate naleśniki na maślance
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki
2 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1 jajko,roztrzepane
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki i wymieszaj,do drugiej mokre i wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
Sodziaki
Składniki:
1 jajko
250 g mąki
łyżeczka sody
100 ml śmietany(śmietanę możecie zamienić na mleko)
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Ciasto kroimy w rąby i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sodziaki możecie podać z cukrem pudrem,ulubionym dżemem,ale równie dobrze możecie zjeść je na sucho,,są dość słodkie