Pizzerinki. Mniejsza wersja popularnej pizzy. Najczęściej przyrządzane z ciasta drożdżowego,na pieczywie lub z ciasta francuskiego. Ja Wam proponuje pizzerinki w polskim klimacie.
Ziemniaczane pizzerinki
1/2 kg ziemniaków
1 cebula
1-2 łyżki mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
1 jajko
15 dag pieczarek
1 pomidor
15 dag startego,żółtego sera
czerwona papryka
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i jajko. Dopraw solą i pieprzem,wymieszaj. Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe placki osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki i paprykę umyj. Paprykę pokrój w kostkę,a pieczarki w plasterki. Pomidora umyj i pokrój w plastry.
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Placki kładź na przygotowanej blaszce. Na każdym placku połóż pomidora,pieczarki,paprykę i posyp żółtym serem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 5-8 minut.