Pizzerinki inaczej

Opublikowano: 29.01.2016
Autor: Ewa Wojtaszko
Pizzerinki inaczej
Pizzerinki. Mniejsza wersja popularnej pizzy. Najczęściej przyrządzane z ciasta drożdżowego,na pieczywie lub z ciasta francuskiego. Ja Wam proponuje pizzerinki w polskim klimacie.  Ziemniaczane pizzerinki 1/2 kg ziemniaków 1 cebula 1-2 łyżki mąki sól i pieprz olej do smażenia 1 jajko 15 dag pieczarek 1 pomidor 15 dag startego,żółtego sera czerwona papryka Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i jajko. Dopraw solą i pieprzem,wymieszaj.

Pizzerinki. Mniejsza wersja popularnej pizzy. Najczęściej przyrządzane z ciasta drożdżowego,na pieczywie lub z ciasta francuskiego. Ja Wam proponuje pizzerinki w polskim klimacie. 

Ziemniaczane pizzerinki

1/2 kg ziemniaków

1 cebula

1-2 łyżki mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

1 jajko

15 dag pieczarek

1 pomidor

15 dag startego,żółtego sera

czerwona papryka

Pizzerinki inaczej

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę i jajko. Dopraw solą i pieprzem,wymieszaj. Smaż placki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Gotowe placki osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki i paprykę umyj. Paprykę pokrój w kostkę,a pieczarki w plasterki. Pomidora umyj i pokrój w plastry. 

Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Placki kładź na przygotowanej blaszce. Na każdym placku połóż pomidora,pieczarki,paprykę i posyp żółtym serem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 5-8 minut.

Pizzerinki inaczej

prymat