Pizza z cukinią.

Opublikowano: 26.08.2012
Autor: caralajna
Pizza z cukinią.
Witam wszystkich. Mam na imię Karolina i jestem uzależniona od ..PIZZY ;P

Ponoć tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście i ziołach.. moja ulubiona wersja ciasta ma w sobie mieszankę ziół.


Składniki na ciasto:

Mąka pszenna (typ 650 2 szklanki), otręby (1/2 szklanki) woda (1 szklanka), oliwa (2 łyżki), sól morska (1 płaska łyżeczka), drożdże suche (1 łyżeczka), Siemienie lniane (1 łyżka), mieszanka ziół do pizzy (1 łyżeczka).


Sposób przygotowania ciasta:

Do dużej miski przesiewam mąkę i dodaję wszystkie suche składniki. Mieszam, dolewam oliwę i wodę. Zagniatam ciasto, przekładam do robota kuchennego i miksuję 2 minuty, ciasto musi odchodzić od pojemnika i być bardzo dobrze wyrobione. Odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zagniatam ręcznie jeszcze raz, formuję okrągły placek na blasze na papierze do pieczenia, nakładam dodatki i wkładam do piekarnika nagrzanego na minimum (50 stopni) i pozawalam pizzy rosnąć. Zwiększam temperaturę do 190 stopni i piekę z reguły około 15 minut.


Dodatki. Z samą cukinią to raczej nudno, poza ziołami cebulą i czosnkiem warto dodać coś dla kontrastu.. czerwone pomidorki czy paprykę, żółte kwiaty cukini, może oliwki, może sos pomidorowy.. i na pewno mozzarella.

 

Dodatki wersja I. Cukinia (wg uznania, około kilku plastrów), papryka czerwona (6-8 pasków), oliwki zielone (kilka), kwiaty cukinii (4 sztuki), cebula (1/2 sztuki), czosnek (1 ząbek), sos pomidorowy (2-3 łyżki), oliwki (kilka), świeże zioła (tymianek, szałwia, bazylia, oregano), sól i pieprz do smaku.

 

 


Cukinię pokroiłam w plastry o grubości 2 cm, pozbawiłam skórki za pomocą obieraczki, używając tej samej obieraczki cięłam po okręgu, spiralnie długie paski. Posoliłam i odstawiłam w miseczce gdy puściły sok wylałam. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym na bazie koncentratu, może go nie widać, ale tam jest. Jako pierwsze ułożyłam pokrojoną cebulę, czosnek i zioła. Następnie cukinię, kwiaty cukinii, pomidorki, oliwki i paprykę. Ser mozzarella pokroiłam i porozmieszczałam na wierzchu. Nauczyłam się nie przesadzać z ilością. Na końcu lekko posypałam solą i pieprzem.

Po podrośnięciu ciasta piekłam 15 minut w 190 stopniach.

 

 


Dodatki Wersja II. Cukinia pokrojona w paski o długości ok. 5 cm (wg uznania), pomidorki koktajlowe (kilka), kwiaty cukinii (2 sztuki), por (ok. 50 gram), czosnek (1 ząbek), świeże zioła (garść), ser (wg uznania), sól i pieprz do smaku.

 

 


Cukinię posoliłam i odstawiłam aby puściła sok, sok odlałam. Jako pierwsze na ciasto ułożyłam pokrojony w talarki por, czosnek i zioła. Następnie cukinię, kwiaty cukinii, pomidorki. Ser pokroiłam i porozmieszczałam na wierzchu. Na końcu lekko posypałam solą i pieprzem. Można podawać z keczupem.

Po podrośnięciu ciasta piekłam 15 minut w 190 stopniach.

 



Aranżacje są kwestią gustu i upodobań i pozostawiają duże pole do popisu.

 

S m a c z n e g o

prymat