Małe żółte owoce pachnące cytryną to pigwowiec,owoce wykorzystywane są do robienia dżemu ,marmolady ,galaretki a także nalewki, pigwowiec zawiera siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, oprócz tego magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B. U mnie październik to miesiąc przygotowywania nalewek, więc postanowiłam zebrać owoce i zrobić nalewkę.
Kilogram pigwowca drobno kroimy, wybieramy gniazda nasienne, wsypujemy do dużego słoja zasypujemy 0,75kg cukru,codziennie po kilka razy mieszamy około tygodnia, aż się cukier dobrze rozpuści.Po 2 tygodniach należy ją przefiltrować, przez np. filtr do kawy lub kawałek płótna ,dolewamy litr spirytusu (70%),przelewamy do butelek i już możemy się delektować w chłodne wieczory.
pyszna kawa z dodatkiem musu pigwowego
a na deser rogaliki