Zbliżają się Święta, a u mnie w domu nie może być kolacji wigilijnej bez pierogów. Polecam :) Najlepsze są po odsmażeniu na rumiano.
Składniki na ciasto pierogowe:
- ok. 1 szklanka ciepłej wody
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dolewamy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Podsypując mąką rozwałkowujemy.
Wycinamy kółka za pomocą szklanki albo tzw. zaciskacza do pierogów (posiadam taki plastikowy za 4 zł- doskonale się sprawdza). Nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy do osolonej i wrzącej wody i gotujemy od wypłynięcia ok. 3min.
Ja dodaję do gotującej się wody łyżkę oliwy aby pierogi się nie posklejały. Wykładamy na sito i rozkładamy od razu na talerze aby ostygły i nie posklejały się.
Składniki na farsz:
- 1 garść suszonych grzybów
Grzyby wrzucamy do garnuszka i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godz. (najlepiej na całą noc). Następnie zagotowujemy je i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W innym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Gdy ostygnie dobrze odciskamy. Nożem siekamy na drobne.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, studzimy.
W misce łączymy wszystkie składniki farszu: kapista, grzyby, cebula. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jest to doskonałe nadzienie pierogów, uszek i krokietów świątecznych.