Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na Wigilię

Zbliżają się Święta, a u mnie w domu nie może być kolacji wigilijnej bez pierogów. Polecam :) Najlepsze są po odsmażeniu na rumiano.

Pierogi na Wigilię

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dolewamy powoli ciepłą wodę i wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Podsypując mąką rozwałkowujemy. 
Wycinamy kółka za pomocą szklanki albo tzw. zaciskacza do pierogów (posiadam taki plastikowy za 4 zł- doskonale się sprawdza). Nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. 
Wrzucamy do osolonej i wrzącej wody i gotujemy od wypłynięcia ok. 3min.
Ja dodaję do gotującej się wody łyżkę oliwy aby pierogi się nie posklejały. Wykładamy na sito i rozkładamy od razu na talerze aby ostygły i nie posklejały się.
Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 3 duże cebule 
  • sól, pieprz
Grzyby wrzucamy do garnuszka i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 6 godz. (najlepiej na całą noc).  Następnie zagotowujemy je i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 40 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
W innym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Gdy ostygnie dobrze odciskamy. Nożem siekamy na drobne.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, studzimy.
W misce łączymy wszystkie składniki farszu: kapista, grzyby, cebula. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Jest to doskonałe nadzienie pierogów, uszek i krokietów świątecznych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak