Cebularz...najsłynniejszy przysmak Lubelszczyzny.

Najbardziej znanym produktem regionalnym lubelszczyzny jest cebularz . Jego historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego . A konkretnie cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej . Był to okrągły placek z cebulą , pieczony na skraju szabaśnika , czyli duchówki wbudowanej w piec .w 2007 cebularz trafił na listę produktów regionalnych . Obecnie jest wypiekany w wielu piekarniach . Każda z nich ma swój sposób przygotowania , swój zestaw składników oraz swój niepowtarzalny smak . Ja piekę je wg własnego przepisu . Cebularz ma delikatne ciasto i farsz dodający pikanterii.
Ciasto:
3 szkl. mąki wrocławskiej
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 margaryna
3 łyżki śmietany 18%
1 całe jajko
Farsz:
3 spore cebule
1 całe jajko
1-2 łyżki suchego maku
sól do smaku
szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia . Z podanych składników zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto . Przykrywamy ściereczką , odstawiamy do wyrośnięcia . Cebule obieramy , kroimy w grubą kostkę , mieszamy z jajkiem , solą , makiem oraz pieprzem . Zostawiamy na 30 minut do przegryzienia się składników . Z ciasta odrywamy 10 równych kawałków , wałkujemy z nich okrągłe placki . Każdy smarujemy sokiem wytworzonym z farszu , nakładamy farsz . Cebularze odstawiamy do wyrośnięcia . Pieczemy w 180-190 C przez 15 minut do zrumienienia . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe .Smacznego!