Piernikowa ciuchcia pod choinkę

Opublikowano: 26.12.2011
Autor: anemon
Piernikowa ciuchcia pod choinkę
Jak co roku, tak i w tym część prezentów pod choinkę przygotowałam własnoręcznie. Może ktoś będzie chciał w przyszłym roku wykorzystać mój pomysł. Uważam, że warto zwłaszcza, jeśli mamy w domu małego miłośnika pociągów, wagoników, lokomotyw i różnorodnych kolejek, tych elektrycznych i tych drewnianych oraz bajek o przygodach pociągu Tomka i jego przyjaciół, to sprawimy mu ogromną radość dając w prezencie samodzielnie zrobiony pociąg z piernika.

Mój pociąg od początku przeznaczony był wyłącznie do dekoracji i zabawy, ale wystarczy tylko margarynę zamienić masłem, a miód sztuczny prawdziwym, a pociąg będzie można zjeść ze smakiem.

Piernikowa ciuchcia pod choinkę

mąka pszenna   -  600 g

margaryna  - 250 g

sztuczny miód  -  160 g

cukier  -  200 g

soda oczyszczona  -  1 ½  łyżeczki

przyprawa do pierników  -  1 op.

kakao   -  2 łyżeczki

LUKIER:

białko  -  1 szt.

cukier puder  - 2 szk.

Zacznij od przygotowania szablonu z grubej tektury. Następnie przygotuj ciasto.

W rondelku roztop margarynę i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Do miski włóż przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodaj przestudzona zawartość rondelka i bardzo dokładnie zmiksuj na gładka masę. Gdyby masa okazała się zbyt gęsta dodaj dodatkową łyżkę płynnego miodu i zmiksuj. Ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm i wycinaj ostrym nożem poszczególne elementy pociągu według szablonu. Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aby uniknąć uszkodzenia elementów w czasie ich przenoszenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C około 12 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, z wyjątkiem elementu przeznaczonego na dach lokomotywy, który jeszcze ciepły ułóż na kubku lub szklance i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób uzyskasz wypukły kształt daszku.

Poszczególne elementy pociągu ozdabiaj i sklejaj bardzo gęstym lukrem.

Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać.

Jeśli na dłużej przerywasz pracę, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.

 Do dekorowania i sklejania możesz wykorzystać rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.

Gotową ciuchcię z wagonikami ustaw z dala od źródła wilgoci. Bardzo dobrym miejscem są okolice kominka lub grzejnika. Wagoniki wypełnij ulubionymi smakołykami osoby, dla której pociąg jest przeznaczony. Mogą to być drobne ciasteczka, pierniczki, bakalie, suszone jabłka czy inne przysmaki.

 

Piernikowa ciuchcia pod choinkę

 

prymat