Pierniki

Przez wszystkich znane i lubiane. Pierniki,pierniczki,słodki,korzenny przysmak. Zazwyczaj kojarzony ze Świętami Bożego Narodzenia. Ale jak,to z tym piernikiem było?
Czy wiecie,że początkowo piernik wcale nie był uważany za deser? Tak,tak. W XV w. pierniki można było dostać w aptekach,miały one pomagać w różnych dolegliwościach,bólach głowy czy przy problemach trawiennych.
Dziś pierniki można dostać w każdym sklepie czy piekarni,dawniej na pierniki mogli pozwolić sobie tylko majętni ludzie. Wszystko przez przyprawy,które były potrzebne do jego przyrządzenia. Dawniej import przypraw był bardzo kosztowny,podróże trwały długo, a i do najbezpieczniejszych również nie należały. Na szczęście wszystko się pozmieniało i każdy z nas może o każdej porze roku cieszyć się smakiem piernika.
Do Świąt,może i zostało sporo czasu,ale już teraz warto pomyśleć nad tym czym uraczymy naszych gości. Jeśli planujecie zrobić piernik staropolski (długo dojrzewający),to musicie się śpieszyć. Ciasto na piernik musi leżakować minimum 3 tygodnie.
Piernik staropolski
1/2 kg miodu
1 kg mąki
3 jajka
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczka soli
2 opakowania przyprawy do piernika
1 kg powideł śliwkowych
Miód,cukier,masło przełóż do garnka. Postaw na ogniu i zagrzej. Odstaw do przestygnięcia.
Sodę rozpuść w mleku.
Rozpuszczone mleko i resztę składników dodaj do miodu. Wyrób ciasto. Gotowe przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 6 tygodni (im dłużej,tym lepiej).
Na cztery do pięciu dni przed świętami pieczemy piernik.
Ciasto podziel na trzy części. Cienko rozwałkuj i przełóż do takiej standardowej,prostokątnej blaszki. Piecz przez ok. 20 minut w 170 C.
Ostudź placki.
Każdy placek wyłóż podgrzanymi powidłami. i odstaw w chłodne miejsce.
Dowolnie udekoruj. Najlepiej jednak polać piernik polewą czekoladową.
Piernik w czekoladzie
3 jajka
3/4 szklanki miodu, podgrzanego
2 szklanki mąki
2 łyżki przyprawy korzennej
3 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki ciepłej wody
Jajka, masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę,cały czas mieszając.
Dodaj podgrzany miód,przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie sodę oraz mleko.
Wyrób gładkie ciasto,najlepiej rękami.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudź.
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietany kremówki
garść płatków migdałowych lub cale migdały drobno pokrojone. Oczywiście możesz użyć np orzechów laskowych,posypki,wszystko zależy od Ciebie.
Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.
Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.
Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.
Piernik z konfiturą śliwkową
125 g margaryny
2 jajka
250 g cukru
400 g mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
bakalie
powidła lub konfitura śliwkowa
polewa czekoladowa
Margarynę rozpuść i odstaw by przestygła.
Jajka wraz z cukrem ubij. Dodawaj po kolei mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą i przyprawę do piernika.
Na koniec wlej roztopioną margarynę,przemieszaj i dodaj oprószone mąką bakalie i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. godzinę.
Gotowy piernik polej polewą czekoladową i ozdób według upodobania.
Ale żeby piernik wyszedł taki...naprawdę aromatyczny,warto przygotować własną mieszankę przypraw,którą możecie nie tylko wykorzystać przy pieczeniu piernika ale również przy innych ciastach korzennych,deserach,sosach itp.
Domowa przyprawa do piernika
2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki mielonego ziela angielskiego
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżka gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu
1 łyżka mielonych goździków
Wszystkie przyprawy przekładamy do niewielkiego słoiczka,zakręcamy i dokładnie mieszamy przyprawy