Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na miodzie

Pyszne ciasto o aromacie korzennym w polewie czekoladowej

Piernik na miodziePiernik na miodzie

Piernik na miodzie

SKŁADNIKI:
jajka -4 szt
cukier puder -0,5 szkl
masło -3/4 kost
miód -3/4 szkl
mąka -2 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
przyprawa korzenna -1 łyżka
POLEWA
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki
jajko -1 szt
margaryna-1/2 kost

 PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Do miski włożyć masło,dodać cukier puder,utrzeć do białości. Następnie dodawać po jednym żółtku,ucierając wolno wlewać miód. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną,dodawać porcjami do utartej masy,wymieszać. Białka jaj ubić na sztywno,połączyć z masą żółtkową,delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem. Przelać ciasto do formy,piec ok.60 minut w 180 stop.
POLEWA
W rondelku rozpuścić margarynę. Do miski wsypać kakao i cukier,wbić jajko,wymiksować. Do wymiksowanej masy,wlewać strumieniem gorącą margarynę,ucierając mikserem 5 minut. Polewą ozdobić piernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak