Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

Święta zbliżają się wielkimi krokami, na pewno macie potrawy bez których ich sobie nie wyobrażacie. Dla mnie taką jest właśnie Piernik. Kiedy zapach korzennych przypraw roznosi się po domu jestem cała w skowronkach i już czuję ten Świąteczny klimat który kocham.

Piernik Świąteczny

 

Piernik

 

Piernik

 

PRODUKTY:


1 szklanka mąki
60g margaryny
1 opakowanie przyprawy do piernika
8 łyżek miodu
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 duże jajko lub dwa małe
Bakalie ( rodzynki, morele, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, śliwki suszone )
Powidła śliwkowe



Polewa:


0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru



WYKONANIE:


Miód, mleko, margarynę i cukier zagotować. Tym wrzątkiem zalać mąkę, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Białko ubić na sztywno, dodać do zimnej masy razem z żółtkiem, przyprawą, kakao i dodatkami.
Na koniec dodać sodę. Wszystko ponownie wymieszać.

Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec w 190' przez godzinę. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być całkowicie suchy.

Zimne ciasto przekroić na 3 części i przełożyć powidłami.

 

Polewa:


Margarynę roztopić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Wymieszać i wylać na ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

 

Smacznego! 

Beata61 29.11.2012 18:37
bardzo apetyczne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak