Pierniczki

Swoje pierwsze pierniczki tak właściwie, zrobiłam dla córci. Kupiłam kolorowy lukier w tubkach, aby malutkie łapki sobie z nim poradziły. Rozwałkowywałyśmy wspólnie ciasto i wykrawałyśmy pierniczki w kształcie wesołych ludzików. Chciałam, żeby pierniki kojarzyły się mojej córce z okresem zbliżających się świąt. Mój plan zrealizował się pomyślnie. Pierniczki pieczemy co roku, przed świętami i zazwyczaj z podwójnej porcji. Dekorujemy je wszyscy, bo to świetna zabawa.
Podzielę się z Wami dwoma ulubionymi przepisami na miękkie, kruche i smaczne pierniczki.
Polecam (:
Pierniczki – miękkie i smaczne
SKŁADNIKI: Mąkę przesiać z cukrami. Miód podgrzać i rozpuścić w nim przyprawę do pierników oraz sodę. Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drożdży. Drożdże rozkruszamy, razem z miodem, jajem i masłem dodajemy je do mąki i wyrabiamy dokładnie (można dodać aromat rumowy). Gdyby mimo dokładnego wyrobienia ciasta, było ono za suche, dodajemy odrobinę miodu. Ciasto nie musi leżakować, czy rosnąć. Można je od razu rozwałkować na stolnicy. Wałkujemy na grubość ok. ½ cm (można troszkę więcej, ale nie mniej, bo im są grubsze, tym smaczniejsze). Wycinamy kształty za pomocą foremek. Pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 13 minut w 190 stopniach, do zrumienienia. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników , wyszlo mi 50 pierniczków. Pierniczki sa dość kruche, miękkie i trochę wyrastają podczas pieczenia. Lukier można przygotować domowym sposobem, mieszając cukier puder z podgrzaną, niewielką ilością mleka i kilkoma kroplami soku z cytryny ( np. ½ szklanki cukru pudru i ok. 1 łyżka ciepłego mleka + sok z cytryny). Barwimy lukier, dodając niewielką ilość: kurkumy, kakao, soku z burakow lub ze szpinaku. Gdy lukier wychodzi nam za gęsty, dodajemy niewielką ilość płynu, a gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder. Można kupić gotowy lukier, za pomocą którego latwo będzie nam udekorować pierniczki razem z dziećmi. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Gdy chcemy powiesić ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika wydrążamy niewielkie dziurki w górnej części pierniczka, przez którą przejdzie nitka czy inny material, na którym zawisną ciastka.
PRZYGOTOWANIE:
Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne :)
SKŁADNIKI: Mąkę, drożdże i cukier (jeżeli zamierzamy położyć dużo lukru na ciasteczka, wystarczy użyć 2/3 szklanki cukru pudru) oraz kakao, sól, cynamon, przypraęe do piernika i sodę. Wymieszać razem w misce i wszystko dokladnie przesiac przez sito (ważne!). Masło lekko podgrzać, dodać miód. Ponownie podgrzać i rozpuścić miód w maśle. Dobrze wymieszać do połączenia się składników. Jajo dokładnie rozbełtać i dodać do mąki razem ze śmietaną i masłem. Wyrobić ciasto ręką i utworzyć z niego kulę. Podzielić kulkę na pół i każdą z nich rozwałkować na niezbyt cienko, na placek o grubości ok 0,5 cm. Wykrawać wybrane ksztalty. Jezeli zamierzamy powiesić pierniki na choinkę, robimy dziurkę na nitkę u nasady każdego ciastka. Przekładamy na formę wyścieloną papierem do pieczenia. Nie posypywałam blatu mąką, raczej nie ma takiej potrzeby. Ciasto dobrze sie rozwałkowuje. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach. Im dlużej pieczemy, tym pierniczki są bardziej wysuszone i tym samym twardsze. Lukrujemy po ostudzeniu.
PRZYGOTOWANIE: