Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

Zapraszam na pierniczki. Są u nas co roku, w każde Boże Narodzenie. Robimy je wspólnie. Wykrawamy kształty, dekorujemy, a potem zajadamy. Nie zapominamy też o powieszeniu ich na choinkowym drzewku – ale na nim, nie zawsze udaje im się zostać na dłużej ;)Taki już ich los – pierniczki w okresie około bożonarodzeniowym smakują najlepiej.

 

PierniczkiPierniczki


Swoje pierwsze pierniczki tak właściwie, zrobiłam dla córci. Kupiłam kolorowy lukier w tubkach, aby malutkie łapki sobie z nim poradziły. Rozwałkowywałyśmy wspólnie ciasto i wykrawałyśmy pierniczki w kształcie wesołych ludzików. Chciałam, żeby pierniki kojarzyły się mojej córce z okresem zbliżających się świąt. Mój plan zrealizował się pomyślnie. Pierniczki pieczemy co roku, przed świętami i zazwyczaj z podwójnej porcji. Dekorujemy je wszyscy, bo to świetna zabawa.

 

Podzielę się z Wami dwoma ulubionymi przepisami na miękkie, kruche i smaczne pierniczki.

Polecam (:

 

Pierniczki – miękkie i smaczne

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej (250 ml szklanka),
  • jajko,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • łyżeczka sody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • można dodać kilka kropel aromatu rumowego (niekoniecznie),
  • 25g miękkiego masła,
  • lukier do ozdabiania pierniczków.
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z cukrami. Miód podgrzać i rozpuścić w nim przyprawę do pierników oraz sodę. Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drożdży. Drożdże rozkruszamy, razem z miodem, jajem i masłem dodajemy je do mąki i wyrabiamy dokładnie (można dodać aromat rumowy). Gdyby mimo dokładnego wyrobienia ciasta, było ono za suche, dodajemy odrobinę miodu. Ciasto nie musi leżakować, czy rosnąć. Można je od razu rozwałkować na stolnicy. Wałkujemy na grubość ok. ½ cm (można troszkę więcej, ale nie mniej, bo im są grubsze, tym smaczniejsze). Wycinamy kształty za pomocą foremek. Pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 13 minut w 190 stopniach, do zrumienienia. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników , wyszlo mi 50 pierniczków. Pierniczki sa dość kruche, miękkie i trochę wyrastają podczas pieczenia. Lukier można przygotować domowym sposobem, mieszając cukier puder z podgrzaną, niewielką ilością mleka  i kilkoma kroplami soku z cytryny ( np. ½ szklanki cukru pudru i ok. 1 łyżka ciepłego mleka + sok z cytryny). Barwimy lukier, dodając niewielką ilość: kurkumy, kakao, soku z burakow lub ze szpinaku. Gdy lukier wychodzi nam za gęsty, dodajemy niewielką ilość płynu, a gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder. Można kupić gotowy lukier, za pomocą którego latwo będzie nam udekorować pierniczki razem z dziećmi. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Gdy chcemy powiesić ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika wydrążamy niewielkie dziurki w górnej części pierniczka, przez którą przejdzie nitka czy inny material, na którym zawisną ciastka.

 

Pierniczki

 

 

Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne :)

 

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna, najlepiej tortowa - 2 szklanki + czubata łyżka,
  • masło - 50g,
  • jajo - średniej wielkości,
  • śmietana słodka 30% - 4 łyżki,
  • miód płynny - 1,5  łyżki,
  • drożdże suszone - 1 łyżka,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika - łyżka,
  • kakao gorzkie - łyżka,
  • cukier puder - 3/4 szklanki,
  • soda - łyżeczka,
  • sól - szczypta,
  • papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, drożdże i cukier (jeżeli zamierzamy położyć dużo lukru na ciasteczka, wystarczy użyć 2/3 szklanki cukru pudru) oraz kakao, sól, cynamon, przypraęe do piernika i sodę. Wymieszać razem w misce i wszystko dokladnie przesiac przez sito (ważne!). Masło lekko podgrzać, dodać miód. Ponownie podgrzać i rozpuścić miód w maśle. Dobrze wymieszać do połączenia się składników. Jajo dokładnie rozbełtać i dodać do mąki razem ze śmietaną i masłem. Wyrobić ciasto ręką i utworzyć z niego kulę. Podzielić kulkę na pół i każdą z nich rozwałkować na niezbyt cienko, na placek o grubości ok 0,5 cm. Wykrawać wybrane ksztalty. Jezeli zamierzamy powiesić pierniki na choinkę, robimy dziurkę na nitkę u nasady każdego ciastka. Przekładamy na formę wyścieloną papierem do pieczenia. Nie posypywałam blatu mąką, raczej nie ma takiej potrzeby. Ciasto dobrze sie rozwałkowuje. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach. Im dlużej pieczemy, tym pierniczki są bardziej wysuszone i tym samym twardsze. Lukrujemy po ostudzeniu.

 

Pierniczki

 

Pierniczki

 

 

 

Koper 06.12.2011 09:13
o ja :) przecież to pierniczkowa armia :D
malcik111 05.12.2011 18:48
super pomysł na wspólną zabawę i jaki piękny efekt!
Monika111 05.12.2011 18:38
Świetnie wyglądają i pewnie są równie pyszne. :)
rjustysia 05.12.2011 17:06
Pięknie ozdobione :) bardzo lubię taką pracę w kuchni :)
Sarenka 05.12.2011 15:29
Dziękuję (-:
Brigitte 05.12.2011 15:27
przepiękne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak