Ostatnio bardzo popularna stała się kuchnia roślina, czyli taka bez produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajka czy mleko.
Dla jednych to chwilowa moda, dla innych to styl życia. Dzisiaj desery w wersji roślinnej.
Ciasteczka bananowe
2 banany
1/4 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy
1/2 szklanki masła orzechowego
4 łyżki nasion chia
1 szklanka płatków owsianych
4-5 łyżek posiekanej gorzkiej czekolady
Banany obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do miseczki.
Doda
Ostatnio bardzo popularna stała się kuchnia roślina, czyli taka bez produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajka czy mleko.
Dla jednych to chwilowa moda, dla innych to styl życia. Dzisiaj desery w wersji roślinnej.
Ciasteczka bananowe
2 banany
1/4 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy
1/2 szklanki masła orzechowego
4 łyżki nasion chia
1 szklanka płatków owsianych
4-5 łyżek posiekanej gorzkiej czekolady
Banany obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do miseczki.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto, najlepiej łyżką do lodów.
Piecz w 175 C. przez ok. 15 minut.

Pudding chia z daktylami
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 szklanki nasion chia
1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
2 łyżki syropu z agawy
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki migdałów
8-10 daktyli
płatki migdałów
Do miseczki przełóż daktyle, nasiona słonecznika, migdały i dokładnie zmiksuj blenderem. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż do szklanek / pucharków i odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mleczko kokosowe,truskawki i nasiona chia. Przełóż do szklanek. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj z płatkami migdałów.
Chałwa słonecznikowa
1 1/2 szklanki ziaren słonecznika
szczypta soli morskiej
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 łyżki wody
3/4 szklanki cukru trzcinowego
Ziarna przełóż do młynka i zmiel na mąkę, przesyp do miseczki. Dodaj sól i wymieszaj.
Do rondelka dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj do zmielonego słonecznika i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzch wyłóż kawałek papieru do pieczenia i obciąż czymś ciężkim. Odstaw na ok. 2 godziny. Chałwę pokrój.

Brownie z cukinią
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki oleju kokosowego
1/2-1 cukinia (po starciu powinno być 2 szklanki)
1 1/2 szklanki cukru kokosowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 szklanki kakao
1 3/4 szklanki mąki jaglanej
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz ze sobą cukier,olej kokosowy,sól,sodę,ekstrakt waniliowy,kakao i mąkę. Do zawartości miski dodaj startą cukinię (nie odsączaj z nadmiaru wody) i wymieszaj.
Następnie posiekaj czekoladę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez ok. 25 minut.
Batony kokosowe
1 szklanka oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
2 szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz ekstraktu waniliowego przełóż do rondelka.
Zagotuj,i cały czas mieszając, gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki i odstaw by przestygła,po czym odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie pokrój batony.