Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEKĘ CHLEB

Sukces goni sukces i motywuje mnie do dalszego pieczenia chleba.

Marzy mi się chleb na zakwasie, ale na taki chyba nie jestem jeszcze gotowa. Chociaż może gdyby ktoś podsunął mi dobry przepis na taki chleb, to kto wie? Ale najpierw musiałabym zrobić zakwas. Wszystko przede mną.

Na razie kontynuuję moją przygodę z pieczeniem chleba na drożdżach.

Tym razem postanowiłam dodać oliwę i ziarna słonecznika. Mój mąż jest zachwycony z efektu końcowego. A i mnie bardzo odpowiada chrupkość tego chlebka.

 

Sprawdźcie sami co mi wyszło:

 

CHLEB ZE SŁONECZNIKIEM

 

 PIEKĘ CHLEB

 

Tym razem do przygotowania chleba użyłam:

2 szklanki mąki pszennej typ 650

2 szklanki mąki pszennej razowej

1 szklanka słonecznika łuskanego

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oliwy

50g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka ciepłej wody

białko do posmarowania wierzchu chleba

trochę dodatkowego słonecznika do posypania na wierzch

 

Drożdże rozpuściłam w mleku z dodatkiem cukru, zostawiłam do wyrośnięcia.

Obie mąki wymieszałam ze słonecznikiem i solą. Dodałam do tego oliwę, wodę i rozczyn.

 

                           PIEKĘ CHLEB

 

Wymieszałam wszystkie składniki i zagniotłam dobrze ciasto. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto zbiłam uderzając w nie dłonią i przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki (a właściwie do dwóch mniejszych, bo chciałam się podzielić tym chlebem z moimi rodzicami). Ponownie zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, ale tym razem na pół godziny. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam białkiem i posypałam ziarnami słonecznika.

 

                           PIEKĘ CHLEB

 

Chlebki piekłam w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Jak upieczony chleb postukamy od spodu i będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.

 

 

PIEKĘ CHLEB

 

 

PIEKĘ CHLEB

Gorąco polecam!

 

 

Beatris 03.03.2012 19:25
Bardzo dziękuję. I naprawdę polecam pieczenie chleba. Nic trudnego. Ja nawet zbyt długo nie wyrabiam ciasta.
cris04 03.03.2012 17:04
Gratuluję,chlebek śliczny..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak