Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEKĘ CHLEB

Mojej przygody z pieczeniem chleba ciąg dalszy...

Nie ma nic lepszego niż smak świeżo wyjętego z piekarnika chleba. Po domu roznosi się wspaniały zapach, a my nie możemy się doczekać skosztowania kromeczki z topiącym się na niej masłem. Gdy nadchodzi ten ważny moment, domownicy ustawiają się w kolejce po gorący jeszcze kawałek chleba.

W dodatku sprawia mi ogromną frajdę wymyślanie coraz to nowych kompozycji chlebowych. Tym razem padło na kukurydzę, a właściwie kaszkę kukurydzianą.

 

CHLEB KUKURYDZIANO-PSZENNO-RAZOWY

 

PIEKĘ CHLEB

 

Do przygotowania takiego chlebka potrzebujemy:

2/3 szklanki ciepłego mleka

2 łyżki brązowego cukru

50g świeżych drożdży

1 szklankę mąki pszennej razowej

1 szklankę kaszki kukurydzianej

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżkę soli

3 łyżki oliwy

1 szklankę ciepłej wody

 

Najpierw rozpuściłam drożdże w mleku z dodatkiem cukru i odstawiłam do wyrośnięcia. Obie mąki wymieszałam z kaszką kukurydzianą i solą.

 

PIEKĘ CHLEB          PIEKĘ CHLEB

 

Do sypkich składników wlałam oliwę, wodę i rozczyn, wymieszałam. Ciasto wyrabiałam ok. 15 minut (tym razem ciasto zostawiłam mocno klejące, użyłam mniejszą ilość mąki niż w poprzednich przepisach). Przykryłam je ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak ciasto podwoiło swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrobiłam i umieściłam w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie. Wierzch wygładziłam dłonią zamoczoną w ciepłej wodzie.

 

PIEKĘ CHLEB          PIEKĘ CHLEB

 

Chleb piekłam w 180 stopniach przez 60 minut.

 

PIEKĘ CHLEB

 

PIEKĘ CHLEB

 

Polecam wszystkim samodzielne upieczenie chleba, bo warto.

Beatris 19.02.2012 22:45
Nie posiadam automatu i chyba go już nie kupię, bo chleb upieczony w piekarniku jest przepyszny. A gotowych mieszanek do pieczenia chleba nie używam, nawet nie wiedziałam, że takie są.
okrysia 19.02.2012 22:36
wygląda apetycznie, a masz może dobry przepis na chleb, który można upiec w automacie, bo gotowe mieszanki to sama chemia.
sara1 19.02.2012 22:07
ja i owszem piekę od czasu do czasu chleb ale z gotowej kupionej mieszanki i też jest dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak