Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEKĘ CHLEB

Zapach piekącego się chleba jest niesamowity i chyba trochę uzależnia.

Od kiedy zaczęłam piec chleb, wszyscy domownicy z niecierpliwością czekają na moment, kiedy wyciągam go z piekarnika. Naszą niecierpliwość wzmaga unoszący się po całym domu niesamowity zapach. I jak tu przestać? Niemożliwe! I jak na razie nie zamierzam. Niesamowitą frajdę sprawia mi dobieranie składników do następnego chleba. Tym razem padło na miód.

I kolejny zachęcający do dalszego pieczenia sukces. Zobaczcie sami:

 

CHLEB Z MIODEM

 

PIEKĘ CHLEB

Tym razem postanowiłam użyć 3 rodzajów mąki:

3,5 szklanki mąki tortowej

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 szklanka otrębów pszennych

1,5 łyżki soli

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 szklanka ciepłego mleka

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)

białko jaja do posmarowania wierzchu chleba

 

Najpierw zrobiłam rozczyn. W tym celu rozpuściłam drożdże w mleku (koniecznie ciepłym, ale nie gorącym, bo możemy zabić drożdże) z dodatkiem cukru, miodu i 1 łyżeczki mąki. Zostawiłam, żeby zaczeły rosnąć. Wszystkie rodzaje mąki wymieszałam z otrębami i solą.

PIEKĘ CHLEB          PIEKĘ CHLEB

Do suchych składników wlałam wodę i rozczyn, który zaczął już rosnąć. Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

PIEKĘ CHLEB

Po tym czasie ponownie zagniotłam ciasto i włożyłam do wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek. Tym razem były dwie foremki, ponieważ jeden chlebek to prezent dla moich Rodziców, którzy też bardzo lubią takie domowe pieczywo.

Foremki przykryłam ściereczką i ponownie zostawiłam na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarowałam wierzch chlebków białkiem jaja.

PIEKĘ CHLEB

Piekłam w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Żeby sprawdzić czy chleb jest upieczony, należy wyjąć go z foremki i popukać od spodu. Gdy wydaje głuchy odgłos, to jest już gotowy.

PIEKĘ CHLEB          PIEKĘ CHLEB

 

PIEKĘ CHLEB

 

POLECAM!

agnyeshka 12.02.2012 02:11
rewelacja... muszę też spróbować..
Beatris 10.02.2012 17:21
Nic prostszego, a efekt wspaniały. Gorąco polecam.
DanutaS 10.02.2012 16:57
piękny chlebek! aż chce się piec, gdy takie cudeńko wychodzi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak