Pestki z dyni? To suszymy!

Opublikowano: 22.10.2011
Autor: Sarenka
Pestki z dyni? To suszymy!
Pestki z dyni możemy dość szybko i w łatwy sposób wysuszyć w piekarniku. Swoją pierwszą aktywność tutaj, postanowiłam poświęcić wykorzystaniu, najczęściej wrzucanych zarówno przeze mnie, jak i podejrzewam, że przez wielu z nas, pestek ze środka dyni. Mam nadzieję, że tym wpisem, zachęcę kogoś, kto podobnie jak ja dotąd, ze spokojem pozbywał się tych smacznych i zdrowych przekąsek.

Podczas wykorzystywania miąższu z dyni do różnych dań, pozostaje nam niejadalny środek z pestkami, który najczęściej, właśnie razem z pestkami wyrzucamy, uważając go za nieprzydatny. I tutaj popełniamy błąd, gdyż pestki te są bogatym w błonnik, cynk, lecytynę, magnez, witaminę E, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, źródłem składników odżywczych. Spożywanie pestek dyni ma całą gamę dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Nasiona dyni pełnią rolę ochronną w zapobieganiu miażdżycy, tworzeniu się skrzepów we krwi i odczynom zapalnym, rozwoju komórek nowotworowych, spowalniają procesy starzenia się organizmu, działają uspokajająco, zapobiegają przerostowi prostaty oraz są pogromcą pasożytów jelitowych. Ponadto mają dobroczynny wpływ na naszą odporność, prawidłowy wzrost i rozwój oraz właściwy stan skóry. Poza tymi wszystkimi dobrodziejstawmi jest też
bardzo istotna sprawa - są smaczne :)

Suszenie pestek odbywa się dość łatwo. Najtrudniejsze jest oddzielenie nasion od niejadalnego miąższu.

Pestki z dyni? To suszymy!

Gdy już wydobędziemy wszystkie pestki, przystępujemy do płukania w zimnej wodzie.

Pestki z dyni? To suszymy!

Odsączone pestki układamy na papierze do pieczenia, uważając aby nie leżały jedna na drugiej.

Pestki z dyni? To suszymy!

Wstawiamy do rozgrzanego do 80 stopni piekarnika. Drzwiczki piekarnika pozostawiamy lekko uchylone, aby zapewnić ujście wilgoci.

Pestki z dyni? To suszymy!

Pestki pieczemy przez godzinę, lub nieco dłużej, jeżeli lubimy mocno podsuszone. W trakcie pieczenia, należy pestki przewrócić na drugą stronę.

Pestki z dyni? To suszymy!

Po upieczeniu pozostawiamy je do ostudzenia, a następnie obieramy z przezroczystej skórki. Łuskamy i pałaszujemy ze smakiem :)

Pestki z dyni? To suszymy!

 

prymat