Pyszne, szybkie i równie szybko znikające. Pasty - niezastąpiony dodatek do chrupiącego pieczywa czy też krakersów. Idealne na śniadanie, jako przystawka na elegancką imprezę czy też na spotkanie z przyjaciółmi - zawsze są mile widziane, ponieważ świetnie nadają się na przekąski.
Są różne rodzaje past - rybne, twarogowe, jajeczne, warzywne, serowe z dodatkiem jogurtu, musztardy, chrzanu majonezu czy też masła. Można robić ich wiele wersji, każda smakuje inaczej, jest nietypowa i oryginalna a dodatek świeżych ziół świetnie do nich pasuje.
Takie pasty to nie tylko uatrakcyjnienie naszej diety ale także ucieczka od pospolitych wędlin.
Poniżej kilka przepisów na smaczne pasty
Pasta jajeczna
Składniki:
jajka - 5 sztuk
majonez - 1 łyżka
musztarda delikatesowa - 0,5 łyżeczki
szczypiorek - 0,5 pęczku
natka pietruszki - 0,5 pęczku
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać i ugnieść widelcem. Następnie dodać majonez, musztardę, szczypiorek oraz natkę pietruszki drobno pokrojoną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pasta z kurczaka na ostro
Składniki:
pierś z kurczaka - 1 sztuka
papryczka chilli - 1 sztuka
chilli pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki
szczypiorek - 0,5 pęczku
cebula czerwona - 0,5 sztuki
jogurt naturalny - 3 łyżki
majonez - 1,5 łyżki
sól
pieprz
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane mięso podzielić na kawałki i dokładnie zmiksować. Cebulę, papryczkę chilli oraz szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć do naczynia, następnie dodać jogurt, majonez oraz chilli pieprz cayenne - dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pasta z pieczonej papryki
Składniki:
papryka czerwona - 4 sztuki
bułka pszenna - miąższ z 1 sztuki
migdały - 150 gram
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól
pieprz
Paprykę umyć, przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 25 min. Następnie wystudzić, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Paprykę, migdały, miąższ z bułki oraz oliwę przełożyć do mikser i całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
majonez - 1 łyżka
cebula czerwona - 0,5 sztuki
koperek - 2 łyżeczki
szczypiorek - 3 łyżeczki
sól
pieprz
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do naczynia. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki oraz koperek pokroić i dodać do reszty składników - wszystko wymieszać.
Pasta z kurczaka i pomidorów suszonych
Składniki:
pierś z kurczaka - 1 sztuka
pomidory suszone - 6 sztuk
ser tarty - 2 łyżki
tymianek - 1 łyżka
szczypiorek - 1 łyżka
majonez - 1,5 łyżki
jogurt - 3 łyżki
sól
pieprz
Pierś z kurczaka ugotować, następnie zmiksować. Pomidory suszone, tymianek oraz szczypiorek pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i połączyć z jogurtem i majonezem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Pasta z białego sera, suszonych pomidorów i oliwek
Składniki:
biały ser kremowy - 250 gram
suszone pomidory - 10 sztuk
oliwki czarne - 10 sztuk
cebula czerwona - 1 sztuka
jogurt - 2 łyżki
sól
pieprz
tymianek - 1 łyżka
Oliwki oraz pomidory pokroić w plasterki. Cebulę oraz tymianek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać serek z jogurtem, następnie dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.