Kiedy kroimy zioła pamiętajmy aby zmoczyc drewniana deseczkę . Świeże zioła siekane na suchym drewnie łatwo traca swój aromat ,ponieważ wchłania go drewno !
natka pietruszki
używane w kuchni często zdrowa.dobra nadaje się do wszystkich potrwa .
Pamiętajmy aby nie gotować ją razem z potrawą tylko dodwac posiekaną na końcu ,inaczej straci swój aromat .
Natke pietruszki należy myć w ciepłej wodzie w zimnej traci aromat i sok .
Kiedy natka nam zwiędnie odświeżamy ją zanużając ją na moment w ciepłej wodzie.
Natka ,koperek czy szczypiorek dłuzej będą swieże jeżeli pokroimy je i wymieszamy z solą taką miksyturę wkąłdamy do słoiczka .Będziemy mieli długo aromatyczne ziółka.
Majeranek i oregano gryzą się ze sobą nigdy nie dawaj ich do jednej potrawy.
Zioła suszymy latem w pozycji pionowej na świeżym powietrzu ale nigdy w pełnym słońcu
One niszczy ważne skąłdniki roślin.
Może z innej beczki po spożyciu czosnku zjedzmy czekoladę ,zapach czosnku z ust zniknie :)