Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parę ciekawostek o dobroczynnych ziołach :)

Każdy z nas używa w swojej kuchni ziół . Ale czy wiem......?? Parę dobrych rad i wskazówek odnosnie ziół .

Kiedy kroimy zioła pamiętajmy aby zmoczyc drewniana deseczkę . Świeże zioła siekane na suchym drewnie łatwo traca swój aromat ,ponieważ wchłania go drewno !


natka pietruszki
używane w kuchni często zdrowa.dobra nadaje się do wszystkich potrwa .
Pamiętajmy aby nie gotować ją razem z potrawą tylko dodwac posiekaną na końcu ,inaczej straci swój aromat .

Natke pietruszki należy myć w ciepłej wodzie w zimnej traci aromat i sok .

Kiedy natka nam zwiędnie odświeżamy ją zanużając ją na moment w ciepłej wodzie.

Natka ,koperek czy szczypiorek dłuzej będą swieże jeżeli pokroimy je i wymieszamy z solą taką miksyturę wkąłdamy do słoiczka .Będziemy mieli długo aromatyczne ziółka.

Majeranek i oregano gryzą się ze sobą nigdy nie dawaj ich do jednej potrawy.



Zioła suszymy latem  w pozycji pionowej na świeżym powietrzu ale nigdy w pełnym słońcu
One niszczy ważne skąłdniki roślin.


Może z innej beczki po spożyciu czosnku zjedzmy czekoladę ,zapach czosnku z ust zniknie :)

Parę ciekawostek o dobroczynnych ziołach :)

Barbara40 30.07.2011 22:48
Dzieki za cenne rady.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak