Czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa, a nawet biała - od wyboru do koloru, każda z nich jest smaczna i zdrowa, myślę, że do jedzenia jej nie trzeba szczególnie namawiać, bo doskonale smakuje w każdej potrawie.
Jedzenie papryki zmniejsza apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu, z czego najbardziej cieszą się osoby na diecie. Oprócz tego wspomaga procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia.
Najwięcej witaminy C jest w czerwonej papryce, jednak każda inna również zawiera jej dużą dawkę (jest jej ok. pięciokrotnie więcej niż w cytrynie). Posiada również sporo witamin z grupy B oraz wapń, potas, żelazo i magnez.
Kolorowa papryka nie tylko cieszy oczy, ale także w zależności od koloru różni się właściwościami:
- Papryka czerwona - pozytywnie wpływa na wzrok i skórę, bo oprócz dużej dawki witaminy C, dostarcza również sporo beta-karotenu.
- Papryka zielona - polecana szczególnie kobietom w ciąży i planującym posiadanie potomstwa, ze względu na to, że jest skarbnicą kwasu foliowego, zawiera również witaminę E.
- Papryka żółta - podobnie jak zielona, zawiera witaminę E, a także luteinę, która zapewnia dobre widzenie.
Papryka w kuchni ma bardzo wiele zastosowań, można ją nie tylko faszerować, ale także dodawać do kanapek, sosów, sałatek, czy mięsnych roladek. Smaczny jest także krem z pieczonej papryki, czy popularne leczo, dzięki któremu papryka zyskała na popularności.
Oprócz tego można ją marynować w słoikach i zimą podawać do obiadu lub przygotować coś na bazie marynowanej papryki.
Pasta paprykowa
Składniki:
- duża papryka czerwona
- 200 g sera feta
Przygotowanie:
Paprykę dokładnie myjemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.
Po upieczeniu paprykę delikatnie przekładamy do garnka, nakrywamy pokrywką i studzimy. Gdy będzie zimna ściągamy skórkę i usuwamy gniazdo nasienne.
Miąższ przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy lekko rozdrobniony ser feta i blendujemy do czasu połączenia składników. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Papryka faszerowana kuskusem i warzywami
Składniki:
- 3 papryki (u mnie czerwone, ale można użyć dowolnej)
- 50 g kuskusu
- 50 ml wrzątku
- 100 g kalafiora
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie mieszamy widelcem.
Do kaszy dodajemy starte na dużych oczkach tarki kalafior i marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i dodajemy połowę sera startego na drobnych oczkach.
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kaszą z warzywami, a na wierzchu wysypujemy resztę drobno startego sera.
Papryki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Mini pizza z papryką i chorizo
Składniki (na 6 sztuk):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- ok. 150 g chorizo
- 150 g sera żółtego
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy posiekaną cebulę, trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.
Pieczemy 10 minut w 180ºC.