Panierowany Camembert z pistacjami

Co tydzień nowa potrawa, fajnie, bo wszystko można znaleźć w jednym sklepie - stwierdziłam: czemu nie, można spróbować. Padło na ser camembert.
Wzięłam więc karteczkę z przepisem ze sklepu i przygtowałam panierowany Camembert z pistacjami ze swoimi modyfikacjami. Oto efekt:
Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami
SKŁADNIKI:
SER:
2 sery Camembert 500g,
chleb zwykły 100g lub kajzerka,
ciastka korzenne "Floretki" 100g,
pistacje bez łupinek 20g,
mielone migdały 20 g,
2 jajka,
mąka pszenna 20 g,
szczypta soli,
olej do głębokiego smażenia
SAŁATA:
1 opakowanie mix sałat,
pomidorki cherry kilka sztuk,
papryka czerwona 1/4,
papryka zielona 1/4,
szynka szwarcwaldzka kilka plasterków,
VINEGRET:
ocet winny 2 łyżeczki,
miód 1 łyżeczka,
musztarda Dijon 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
szczypta soli,
szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki dressingu vinegret mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki.
Sałatę mieszamy z dressingiem. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki.
Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej. Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu.
Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące, a następnie w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć. W garnku rozgrzewamy olej.
Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę. Serki układamy na sałatce i podajemy, smacznego :)
Camembert w ten sposób przygotowany wprost rozpływa się w ustach, całość dopełnia pyszna sałata.
Eksperyment uznaje na plus - oczywiście nie było moim celem zrobienie reklamy temu sklepowi. Doceniam za to pomysł na fajne danie i je serdecznie polecam w mojej wersji ;)