Panierowany Camembert z pistacjami

Opublikowano: 23.11.2012
Autor: Cukiereczek13
Panierowany Camembert z pistacjami
Głośno ostatnio o kampanii Lidla więc i ja postanowiłam się przekonać i sprawdzić jeden z przepisów znanych kucharzy.

Co tydzień nowa potrawa, fajnie, bo wszystko można znaleźć w jednym sklepie - stwierdziłam: czemu nie, można spróbować. Padło na ser camembert.

Wzięłam więc karteczkę z przepisem ze sklepu i przygtowałam panierowany Camembert z pistacjami ze swoimi modyfikacjami. Oto efekt:

 

Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami

 

 

SKŁADNIKI:

SER:

2 sery Camembert 500g,

chleb zwykły 100g lub kajzerka,

ciastka korzenne "Floretki" 100g,

pistacje bez łupinek 20g,

mielone migdały 20 g,

2 jajka,

mąka pszenna 20 g,

szczypta soli,

olej do głębokiego smażenia

SAŁATA:

1 opakowanie mix sałat,

pomidorki cherry kilka sztuk,

papryka czerwona 1/4,

papryka zielona 1/4,

szynka szwarcwaldzka kilka plasterków,

VINEGRET:

ocet winny 2 łyżeczki,

miód 1 łyżeczka,

musztarda Dijon 1 łyżeczka,

oliwa z oliwek 4 łyżeczki,

szczypta soli,

szczypta pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki dressingu vinegret mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki.

Sałatę mieszamy z dressingiem. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki.

Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej. Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu.

Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące, a następnie w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć. W garnku rozgrzewamy olej.

Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę. Serki układamy na sałatce i podajemy, smacznego :)

 

 

Camembert w ten sposób przygotowany wprost rozpływa się w ustach, całość dopełnia pyszna sałata.

Eksperyment uznaje na plus - oczywiście nie było moim celem zrobienie reklamy temu sklepowi. Doceniam za to pomysł na fajne danie i je serdecznie polecam w mojej wersji ;)

prymat