Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka kokosowo-wiśniowa

Galaretka kokosowo-wiśniowa doskonała na walentynki. Można ją zrobić w foremce do ciastek albo kieliszkach. Ja użyłam foremki w kształcie serca. Jest troszkę zabawy z warstwami, ale warto spróbować.

Galaretka kokosowo-wiśniowa

Składniki:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • do polania talerza użyłam syropy Grenadina
W  miseczce rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy, aż napęcznieje. 
Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka z cukrem waniliowym i podgrzewamy,  gdy będzie gorące, wrzucamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści - ale nie gotujemy! wystawiamy i studzimy. 
Gdy galaretka ostygnie, zaczyna się zabawa. Robimy miejsce w lodówce i do foremki wlewamy po kolei- warstwa galaretki- wstawiamy do lodówki, aż stężeje, warstwa masy kokosowej i do lodówki, warstwa galaretki i tak, aż do wyczerpania składników albo wypełnienia foremki.
Przechowujemy w lodówce. Gdy chcemy wyjąć galaretkę z formy wystarczy zanurzyć foremkę w gorącej wodzie na chwilkę i przekładamy na talerz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak