Pączki z nadzieniem śliwkowym

Pączki z nadzieniem śliwkowym
SKŁADNIKI:
mąka -1 kg
cukier -6 łyżek
cukier waniliowy -1 opak
olej -2 łyżki
żółtka -8 szt
ocet -1 łyżka
margaryna -0,5 kost
mleko -2 szkl
drożdże -100 g
cukier puder do obsypania pączków
powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla,dodać margarynę, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko,wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Dżem nałożyć do szprycy od tortu,nadziewać przestudzone pączki .
Następnie każdego pączka dobrze obsypać cukrem pudrem