Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z nadzieniem śliwkowym

Ale się narobiłam tych słodkości na tłusty czwartek,nie wiem czy damy radę jutro je zjeść. Może ktoś z Was mi pomoże.









Pączki z nadzieniem śliwkowym

Pączki z nadzieniem śliwkowym


Pączki z nadzieniem śliwkowym

 
SKŁADNIKI:

mąka -1 kg

cukier -6 łyżek

cukier waniliowy -1 opak

olej -2 łyżki

żółtka -8 szt

ocet -1 łyżka

margaryna -0,5 kost

mleko -2 szkl

drożdże -100 g

cukier puder do obsypania pączków

powidła śliwkowe

 PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla,dodać margarynę, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko,wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Dżem nałożyć do szprycy od tortu,nadziewać przestudzone pączki .

 Następnie każdego pączka dobrze obsypać cukrem pudrem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak