Poniżej kilka propozycji spośród, których jakaś na pewno przypadnie Wam do gustu i zasmakuje Waszym gościom.
Sukces naszych przystawek w dużej mierze zalezy od sposobu ich podania, bo nawet najsmaczniejsze nie zachęca podane na wyszczerbionym, starym i brzydkim talerzu.
Musimy zadbac o sposób podania, a także o dekorację np. listkami miety czy bazylii, albo owocami na gałązkach jak porzeczki czy winogron.
jajka chyba kazdy lubi więc tutaj przepis na urozmaicenie zwykłych jaj na twardo z majonezem i groszkiem;) A przy tym jak kolorowo:)
Jajka nadziewane z bazylią
10 jajek
15 dkg szynki
koperek
2 łyżki śmietany 12%
2 łyzki majonezu
Sól, pieprz do smaku
3-4 liscie bazylii
Jajka ugotowac na twardo. Z ugotowanych wyciągnąć żółtka tak aby nie uszkodzi białek. Szynkę pokroic w drobną kosteczkę. Żółtka zmiksowac ze śmietaną i majonezem oraz koperkiem i bazylią. Doprawic do smaku. Tak powstałą masę nakładac do białek.
I kolejny sposób na przekąskę z użyciem jajek, tym razem w formie mini kanapeczek.
Babeczki chyba każdy lubi:)
Babeczki na słono
3 jajka
4 łyżki maki
1 płaska łyzeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki rozpuszczonej Kasi
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Papryka słodka
Kurkuma
Szafran
Kminek
Liscie bazylii
Białka ubić z solą i cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypac przesitowana make z proszkiem i dodać Kasię. Dokładnie wymieszać. Do połowy dodać pparyke, a do drugiej kurkumę- w takiej ilości by ładnie się zabarwiło. Z wierzhu posypac szafranem. Piec jak biszkopt. Udekorowac bazylią, serem, rzodkiewka i szczypiorkiem
Kolejny pomysł to tortilla na zimno.
Przystawka tortillowa
3 placki tortilla
1 serek topiony naturalny (te prostokątne, nie trójkaty)
2 łyżki smietany
1 łyzka majonezu
100 g sera żółtego
200 g szynki
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 dośc spory świeży ogórek
Serek topiony, śmietane i majonez wymieszać. Doprawic według uznania. Posmarowac ta masą placki. Ułożyc na nich plasterki szynki i sera. Pomidora, ogórka i papryke pokroic na kawałki ok.2-3 cm. Ułożyc na plackach. Gdy wszystko będzie już ułożone placki ciasto zwinąć. Tak powstałe naleśniki lekko spłaszczyc i pociąć w plastry.
Coś z warzywami czyli:
Pomidory faszerowane
3 duże pomidory
Oliwki
Szczypiorek
2-3 rzodkiewki
Pałka czosnku
3 jajka
3 łyzki śmietany
3 łyzki majonezu
Ser żółty do dekoracji
Sałata do dekoracji
Jajka ugotowac i drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i smietaną. Doprawić. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno pokroic. Pomidory przeciąc na pół i wydrążyć trochę miąższu tak żeby zmieściła się pasta jajeczna. Udekorowac szczypiorkiem, czosnkiem, rzodkiewka i oliwkami.
I z mięsem, czyli tradycyjna
Galaretka z kurczaka
Kurczak - ok. 1 kg
Groszek – 1 puszka
Natka pietruszki
Marchew- ugotowana w rosole
Rosół – ten w którym ugotowane było mięso
3 jajka ugotowane na twardo
Zelatyna
Rosół ugotowac na nóżkach z kurczaka z marchewką i pietruszką. Ugotowac jajka.
Do miseczki włożyć: groszek z puszki, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną marchewkę, pokrojone jajko oraz pokrojone drobno mięso z kurczaka. Zalać przecedzonym rosołem zmieszanym z żelatyna (ilość wg przepisu na opakowaniu). Po zastygnięciu wyciągnąć galaretkę na talerz dniem do góry (mięso ma być na dole). Przyrawic do smaku i polac octem.
A na koniec coś na kwasno:
Pieczarki w zalewie
1kg pieczarek
2 ajka
1 szklanka bułki tartej
Olej do smażenia
3 Papryki marynowane firmy Smak
3 Ogóreczki konserwowe firmy Smak
2 średnie cebule
0,5 szklanki octu
1 l wody
Pieczarki otoczyć w jajku i bułce. Rożłożyc na brytfance polanej olejem i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroic drobno. Warzywa zagotowac razem z octem i woda. Gdy zalewa będzie zimna zalac nia pieczarki. Najlepiej smakuja po 2-3 dniach stania w zalewie.