Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozdabianie potraw

Nic tak nie pobudza apetytu, jak przemawiający do nas swym wyglądem półmisek czy talerz.

Doskonałym produktem do ozdabiania półmisków jest również rzodkiewka. Bardzo dobrze daje się obrabiać dzięki twardej konsystencji. W dodatku długo zachowuje świeżość. Pamiętajmy tylko aby nie były one zwiędnięte czy też zdrewniałe.

 

Oto kilka przykładów na wyczarowanie z rzodkiewek prostych, ale ciekawych dekoracji:

 

KWIATEK 1

 

Rzodkiewki należy umyć, osuszyć, odciąć liście i ogonki. Skórkę rzodkiewek naciąć od góry do dołu kilka razy (im więcej nacięć, tym więcej kwiatek będzie miał płatków). Teraz trzeba odciąć skórkę, nie ścinając jej jednak do końca. Skórkę odgiąć na zewnątrz tworzą płatki kwiatka.

 

Ozdabianie potraw

 

KWIATEK 2

 

Do przygotowania tego kwiatka użyłam białej rzodkiewki, którą ostatnio znalazłam w sklepie. Ale można też wykorzystać rzodkiewkę czerwoną.

Oczyszczone rzodkiewki należy ciąć tak, jakbyśmy chcieli pokroić ją w plasterki, jednak nie docinając ich do końca. Nacięcia robimy na około rzodkiewki, przesuwając się ku środkowi. Tak przygotowane płatki lekko rozchylamy.

 

Ozdabianie potraw

 

KWIATEK 3

 

Ten kwiatek jest prosty. Umyte i osuszone rzodkiewki nacinamy na krzyż (pamiętajmy, żeby nie przeciąć ich do końca) i lekko rozchylamy lub wkładamy do bardzo zimnej wody, żeby w niej same się rozchyliły.

 

Ozdabianie potraw

 

Kwiaty układamy w towarzystwie zielonych liści np. sałaty czy szpinaku. Możemy układać po jednym kwiatku, po kilka takich samych lub łączyć kilka różnych.

 

Ozdabianie potraw

 

MYSZKI

 

Od rzodkiewek odciąć listki, zostawić jednak szypułki i korzonki. Szypułki to będą noski myszek, a korzonki to ogonki. Żeby myszki stały stabilnie należy z jednej strony lekko ściąć rzodkiewki. Z odciętych kawałków robimy uszy. W rzodkiewkach robimy nacięcia w miejscach, w których powinny znajdować się uszy i oczy. Uszy myszek wkładamy na ich miejsce, na oczy wkładamy ziarenka pieprzu czy ziela angielskiego.

 

Ozdabianie potraw          Ozdabianie potraw

 

Ozdabianie potraw

 

ZAJĄCZEK

 

Zajączka robimy podobnie jak myszki, tylko tym razem szypułka to ogonek. Oczy i nos zajączka robimy z ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego. Uszy to płatki migdałów.

 

Ozdabianie potraw          Ozdabianie potraw

 

BAŁWANEK

 

Potrzebujemy trzy białe rzodkiewki różnej wielkości (jak nie mamy białych, to można obrać czerwone). Rzodkiewki łączymy za pomocą wykałaczki. Oczy i guziki robimy z ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego. Nosek to obcięty korzonek rzodkiewki. Na kapelusz odcinamy część czerwonej rzodkiewki z szypułką i przymocowujemy ją u góry do wykałaczki. Miotłę zrobiłam z łodygi i części liścia szpinaku.

 

Ozdabianie potraw          Ozdabianie potraw

 

Nic trudnego, a efekt wspaniały.

rjustysia 16.02.2012 13:28
Myszki są przepiękne :)
IZABELA29 16.02.2012 11:01
świetne pomysły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak