Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozdabianie potraw

Stara prawda kulinarna głosi, że "je się również oczami". I nie pomylę się chyba pisząc, że do dzisiaj nie straciła ona swojej aktualności.

Nic tak nie pobudza apetytu (oprócz zapachu), jak wygląd eleganko podanej potrawy. Wspaniała dekoracja to jakby zapowiedź cudownych doznań smakowych, jakie nas czekają po skosztowaniu dania.

Ale nie należy też z dekoracjami przesadzać. Tu również obowiązuje zasada: im mniej, tym lepiej. Półmisek czy talerz przeładowany ozdobami bardziej zniechęci do jedzenia, bo goście będą się bali zburzyć piękną, artystyczną kreację.

Pamiętajmy również, że najlepsza dekoracja to taka, do której użyjemy jak najmniej materiałów niejadalnych.

Za wyjątkowe produkty do dekoracji uważam jabłka. Są one dostępne przez cały rok i często goszczą w naszych domach. Właśnie z jabłek można szybko i niedrogo wyczarować piękne, bajeczne ozdoby. Pamiętajmy tylko, żeby ich miąższ był twardy (żeby dekoracja się nie rozpadła).

Poniżej prezentuję kilka prostych dekoracji z jabłek:

 

ŁABĘDŹ


Ozdabianie potraw

 

Jabłko (najlepiej o jednolitym, wyrazistym kolorze) przekroić na ćwiartki. Lekko ściąć gniazdo nasienne.

                                    Ozdabianie potraw

Małym nożem kuchennym naciąć ukośnie skórę ok. 3-4 mm od brzegu i wyciąć kawałek jabłka w kształcie litery V. W ten sam sposób wyciąć jeszcze kilka kawałków, aż dojdziemy do środka.

                                   Ozdabianie potraw

Jabłko złożyć z powrotem, za każdym razem przesuwając kolejny kawałek o 3-5 mm w górę tworząc  jakby wachlarze.

                                  Ozdabianie potraw

Na szyję i głowę łabędzia należy uciąć 1 cm półplasterek jabłka, obrać go, zaznaczyć sobie kontur głowy i szyi, anastępnie wyciąć ostrożnie czubkiem noża. Dół szyi uciąć na płasko.  

                                 Ozdabianie potraw

Wszystkie części jabłka skropić sokiem zcytryny (żeby nie ściemniały) i ustawić razem np. na półmisku z wędlinami, jak przedstawiłam na zdjęciu.

Ozdabianie potraw

 

LISTKI
 

 

Jabłka wyciąć jak poprzednie, układać po dwa. Można dodatkowo ułożyć listki np. szpinaku.

Ozdabianie potraw         Ozdabianie potraw

 

KWIATEK

 

Ozdabianie potraw         Ozdabianie potraw

 

MOTYLEK

Jabłko przekroić na ćwiartki, lekko ściąć gniazdo nasienne. Za pomocą małego nożyka kuchennego wyciąć zćwiartki jabłka kawałek w kształcie litery V, zaczynając ok. 0,5 cm od brzegu.

                                  Ozdabianie potraw

Wycięty kawałek odłożyć (może się przydać do czegoś innego). Na pozostałej części jabłka zaznaczyć, np. za pomocą wykałaczki, kontur motylka, a następnie wyciąć go ostrożnie czubkiem noża. Tułów motylka wyciąć ze skórki, czułki można zrobić np. jak w moim przypadku z łodyg szpinaku.

Ozdabianie potraw

 

Ozdabianie potraw         Ozdabianie potraw

 

Ozdabianie potraw

 

Nawet jeżeli na codzień nie starcza nam czasu (bądź nie mamy na to ochoty), żeby dekorować potrawy, myślę, że na szczególne okazje warto się trochę postarać. Zachwyt w oczach gości i domowników jest bezcenny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak