Owsiane i słodkie

Opublikowano: 05.12.2011
Autor: Sarenka
Owsiane i słodkie
Płatki owsiane, same w sobie nie zachwycają smakiem, ale w różnych połączeniach, szczególnie owocowych i słodkich, potrafią nas do siebie przekonać. Ciasteczka owsiane, ciasta i desery z płatkami owsianymi to mieszanka słodkości ze zdrowiem. Wszak błonnik i witaminy zawarte w tym zbożu, są cenione od wielu, wielu lat.

 

Owsiane i słodkie

 

Owsiankę zna każdy, ale czy każdy ją lubi? No właśnie. Niektórzy z nas wspominają ją z dzieciństwa jako coś niekoniecznie... smacznego :]. Podobnie było ze mną do dnia, w którym postanowiłam poekperrymentować i wyczarować swój własny patent na pyszną owsiankę. Ale nie na owsiance zamierzam się dzisiaj skupić. Zatrzymam się przy płatkach owsianych, które są bardzo zdrowe i w całkiem przystępnej cenie. Jeżeli chodzi o walory odżywcze, płatki owsiane mają duże pole do popisu, bo: 

- mają niski indeks glikemiczny, dzięki któremu długo czujemy się syci, 

- dzięki zawartości węglowodanów dają nam zastrzyk energii - szczególnie potrzebny rano, 

- są bogate w witaminy E, PP, B1, B6 oraz magnez i selen, 

- są źródłem łatwostrawnego białka, skrobii, nienasyconych kwasów tłuszczowych,  

- są skarbicą błonnika, 

- zalecane są w problemach z układem pokarmowym, przy niestrawności i zaparciach, 

- opóźniają proces starzenia organizmu, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. 

 

Ponieważ większośc z nas lubi słodkie, zaprezentuję Państwu kilka prostych przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych w wersji na słodko.

 

 

Pieczone gruszki z płatkami owsianymi

 

Owsiane i słodkie

 

SKŁADNIKI:

  • gruszki - 5  średniej wielkości, słodkiej, soczystej odmiany,
  • płatki owsiane górskie ( nie blyskawiczne) - 1 szklanka,
  • masło - 50g,
  • cukier brązowy - 2 czubate łyżki,
  • otręby pszenne - 1 łyżka,
  • cynamon - 0,5 łyżeczki,
  • aromat rumowy - kropelka,
  • rodzynki - 3 łyżki,
  • sok z cytryny,
  • cukier.

 


PRZYGOTOWANIE:

Gruszki umyć, osuszyć i przekrajać każdą wzdłuż na pól. Z każdej polówki wydrążyć gniazda nasienne i usunąć ogonki. Rodzynki zalać wrzącą woda  i moczyć przez 10 minut. Masło roztopić i przestudzone wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie dodać płatki owsiane, otręby, odsączone rodzynki i aromat rumowy, dokładnie wymieszać. Gruszki skropić od wewnątrz sokiem z cytryny - tak po 2-3 krople na każdą części i oprószyć cukrem. W miejsce wyciętego gniazda nasiennego wkładamy łyżką farsz z płatków owsianych i na całej polówce gruszki tworzymy wysoka górkę z ubitego nadzienia. Gruszki układamy  skórka do dołu w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Najlepsze na ciepło.

 

 

 

Owocowo-owsiankowa zapiekanka

 

Owsiane i słodkie

Owsiane i słodkie

 

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane - szklanka,
  • otręby dowolne - 2 lyzki,
  • sok owocowy - jabłkowy, winogronowy, pomarańczowy lub inny - u mnie grejpfrutowy - 1 i 1/3 szklanki,
  • suszone bezpestkowe daktyle - 8 sztuk  (można więcej lub zastąpić je innymi suszonymi owocami  np. rodzynkami),
  • jabłko - 2 średnie sztuki,
  • banan,
  • cukier brązowy - 2-3 lyzki
  • cukier waniliowy,
  • cynamon.

 


PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi daktylami, otrębami i cukrem, zalać sokiem owocowym. Przełożyć do niewielkiej formy. Jablka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka i owoce pokroić w plastry. Owoce ulozyc na Wierzawic nasączonych płatków owsianych. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Zapiekankę przygotowalam na śniadanie . Po wystudzeniu znakomicie odchodziło od formy i smakowało jak ciasto z owocami.

 

 

 

Ciastka owsiane z bananami i czekoladą

 

Owsiane i słodkie

 

 

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna - szklanka (o poj. 250ml),
  • mąka razowa - 1/2 (pół) szklanki,
  • cukier puder - 1/2 szklanki,
  • cukier kryształ lub brązowy - 1/2 szklanki,
  • płatki owsiane (najlepiej błyskawiczne) - 2 szklanki,
  • jajo,
  • banany - 2 nieduże,
  • ekstrakt z wanilii  - 1/2 łyżeczki,
  • sól - łyżeczka,
  • miękkie masło - 3/4 kostki,
  • soda - 1/2 łyżeczki,
  • gorzka czekolada  - w zależności od upodobań, dałam rządek,
  • papier do pieczenia.

 


PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiać z cukrami solą i sodą. Dodać jajo i wanilię. Banany rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto ręką. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do ciasta, wymieszać. Pozostawić na 10 minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciasto, formując okrągłe ciastka. Musi być zachowany odstęp między nimi, bo nieco rosną podczas pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

 

 

 

Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane

 

Owsiane i słodkie

 

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane - 2 szklanki (poj.szkl.250ml),
  • otręby pszenne - szklanka,
  • kaszka kukurydziana (o grubości ziaren kaszy manny) - szklanka,
  • rodzynki - 200g,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100g,
  • maka żytnia - szklanka,
  • mleko  świeże 3,2% - szklanka,
  • woda - szklanka
  • jaja - 2,
  • olej - 0,5  szklanki,
  • cynamon - 1 i 1/3 łyżki,
  • soda - 2 łyżeczki,
  • cukier - 6-7 łyżek,
  • aromat migdałowy (lub inny) - kilka kropel.

 

PRZYGOTOWANIE:

Jaja rozbełtać. Podobnie jak w cieście na muffinki, wszystkie suche oraz mokre składniki mieszamy w osobnych miskach. Bakalie dodajemy do suchych składników  (mozna dodac wiecej innych bakalii). Łączymy składniki mokre z sypkimi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy na nim okrągłe ciasteczka. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Ciasteczka zjadamy w ciągu 2-3 dni, bo mogą spleśnieć. Nie twardnieją na drugi dzień. Z podanej proporcji wyszło mi 40 ciasteczek, które zniknęły w mgnieniu oka :)

 

 

Owsianka z kiwi i gruszką dla dwojga

 

Owsiane i słodkie

 

SKŁADNIKI:

  • Płatki owsiane błyskawiczne – 2 X 2/3 szklanki (o pojemn. 250ml),
  • Otręby pszenne – 2 x 1 łyżka,
  • Wrząca woda – 2 x 1,5  szklanki (lub więcej),
  • Cukier brązowy – 2x 1,5 łyżki,
  • Sok z cytryny – 2 x 1 łyżka (opcjonalnie),
  • Kiwi – 2 sztuki ,
  • Gruszki – 2 sztuki,
  • Syrop naturalny owocowy (u mnie malinowy).

 


PRZYGOTOWANIE:

Do dwóch salaterek nasypać po 2/3 szklanki płatków owsianych i po łyżce otrąb pszennych. Każdą z porcji zalać 1,5 szklanki wrzącej wody, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Pozostawić do spęcznienia przez 2 minuty, lub podgrzać w mikrofali przez minutę, ponownie wymieszać. Jeżeli owsianka będzie nam zbyt gęsta, dodac wiecej wody  i dosłodzić do smaku. Owoce  obrac, umyc i dowolnie pokroic, po czym ułożyć je na wierzchu owsianki. Polac naturalnym sokiem owocowym i spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

Zapraszam do odwiedzin Mojej księgi, w której zjadziecie więcej przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych.

 

 

 

prymat