Owoce w syropie cukrowym
Opublikowano: 01.12.2012

Doskonałe na deser. Wersja słodka i owocowa. Można podawać z lodami, ciastami.
Zalane wrzącym syropem owoce, zachowują jędrność i kolor.
Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce.
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- dowolne owoce ( ja użyłam: banana, kawałek ananasa świeżego, kawałek pomelo, 2 kiwi, i do dekoracji truskawkę mrożoną)
Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Mieszamy aby cukier się rozpuścił.
Owoce kroimy w kostkę wrzucamy do salaterek i zalewamy gorącym syropem, odstawiamy do przestygnięcia. Zimne wstawiamy do lodówki do schłodzeni. Możemy owoce odcedzić z syropu i podawać je z lodami albo ciastem.
Syrop cukrowy doskonale nadaje się do słodzenia herbaty, koktajli, drinków itp.