Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce w syropie cukrowym

Doskonałe na deser. Wersja słodka i owocowa. Można podawać z lodami, ciastami. Zalane wrzącym syropem owoce, zachowują jędrność i kolor. Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce.

Owoce w syropie cukrowym

Składniki:

  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki wody 
  • dowolne owoce ( ja użyłam: banana, kawałek ananasa świeżego, kawałek pomelo, 2 kiwi, i do dekoracji truskawkę mrożoną)
Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Mieszamy aby cukier się rozpuścił. 
Owoce kroimy w kostkę wrzucamy do salaterek i zalewamy gorącym syropem, odstawiamy do przestygnięcia. Zimne wstawiamy do lodówki do schłodzeni. Możemy owoce odcedzić z syropu i podawać je z lodami albo ciastem.  
Syrop cukrowy doskonale nadaje się do słodzenia herbaty, koktajli, drinków  itp.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak