Na początku zacznę od mięsożerców, do których zresztą sama należę :)
Oto propozycje na smaczne i nietypowe przystawki:
Pulpeciki nadziane pieczarkami z płatkami owsianymi
Składniki:
25 dag mielonej wołowiny
25 dag mielonej wieprzowiny
2 jaja
2 ząbki czosnku
2 łyki bułki tartej
do smaku sól
do smaku pieprz
do smaku majeranek
do smaku tymianek
do panierowania płatki owsiane
do smarzenia olej
1 słoik pieczarkek marynowanych
Wykonanie:
- Pieczarki starannie odsączyć. Oba rodzaje mięsa wymieszać, dodać jajko i bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrobić.
- Uformować placuszki,na środku każdego ułożyć pieczarkę i zalepić w kulkę. W misce roztrzepujemy jajko i doprawiamy delikatnie solą. Każdą kulkę oblewamy jajkiem a następnie obtaczamy w płatkach owsianych.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pulpeciki na rumiano z każdej strony. - Dosmażać na rumiano na małym ogniu, wystudzić. Podawać na półmisku z powbijanymi wykałaczkami bądź szpadkami.
Pulpeciki cherry
Składniki:
250 gram mięsa mielonego
1 jako
1 bułka kajzerka
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka papryki ostrej
do smaku sól
do smaku pieprz
250 gram pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Wykonanie:
- Mięso mielone wraz z jajkiem, bułką zamoczoną w wodzie i odsączoną, natką pietruszki,rozgniecionym czosnkiem i paprykami w proszku wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z masy formować małe placuszki w środek włożyć pomidorka i obkleić go mięsem. Następnie wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 4 min.
- Pulpeciki po gotowaniu odcedzić i wrzucić na patelnię bez tłuszczu by ładnie się przyrumieniły. Przed podaniem wbić wykałaczki. Podawać same lub z dipami.
A teraz by nie pominąć łasuchów słodkości proponuję:
Kokoski
Składniki:
CIASTO
450 gram mąki
2 jajka
3 łyżki miodu prawdziwego
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie proszku do pieczenia
150 gram margaryny
dodatki
3 opakowania wiórków kokosowych
3 tabliczki czekolady
Wykonanie:
- Margarynę rozpuścić i ostudzić. Tłuszcz i cukier utrzeć razem na puch. Następnie dodać całe jaja, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć wszystko na jednolitą masę i upiec placek w piekarniku.
- Następnie czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli. Kiedy ciasto ostygnie pokroić go w kostkę. Następnie każdy sześcianik zanurzamy w płynnej czekoladzie. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
- Obtoczone sześciany układać na tacy w niewielkich odległościach ale tak by się nie posklejały. Odstawiamy by czekolada zastygła. I gotowe.
Życzę wszystkim smacznego :)
PS. Życzę niezapomnianej ostatniej Nocy Karnawału :)