Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostatki

Ze względu na to, że koniec Karnawału tuż tuż przedstawiam kilka propozycji na tą ostatnią noc karnawałową. Znajdzie się tutaj zarówno coś dla podniebienia mięsożerców, choć nieco inaczej jak i dla typowych łasuchów cukierniczych :)

Na początku zacznę od mięsożerców, do których zresztą sama należę :)

Oto propozycje na smaczne i nietypowe przystawki:

 

Pulpeciki nadziane pieczarkami z płatkami owsianymi

Ostatki

Składniki:
25 dag mielonej wołowiny 
25 dag mielonej wieprzowiny 
2 jaja 
2 ząbki czosnku 
2 łyki bułki tartej 
do smaku sól
do smaku pieprz
do smaku majeranek
do smaku tymianek
do panierowania płatki owsiane
do smarzenia olej
1 słoik pieczarkek marynowanych

Wykonanie:

  1. Pieczarki starannie odsączyć. Oba rodzaje mięsa wymieszać, dodać jajko i bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Masę dokładnie wyrobić.
  2. Uformować placuszki,na środku każdego ułożyć pieczarkę i zalepić w kulkę. W misce roztrzepujemy jajko i doprawiamy delikatnie solą. Każdą kulkę oblewamy jajkiem a następnie obtaczamy w płatkach owsianych.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pulpeciki na rumiano z każdej strony.
  3. Dosmażać na rumiano na małym ogniu, wystudzić. Podawać na półmisku z powbijanymi wykałaczkami bądź szpadkami.

 

 

Pulpeciki cherry

Ostatki

Składniki:
250 gram mięsa mielonego 
1 jako 
1 bułka kajzerka
1 łyżeczka natki pietruszki 
1 łyżeczka papryki ostrej 
do smaku sól
do smaku pieprz
250 gram pomidorków koktajlowych 
2 ząbki czosnku 
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Wykonanie:

  1. Mięso mielone wraz z jajkiem, bułką zamoczoną w wodzie i odsączoną, natką pietruszki,rozgniecionym czosnkiem i paprykami w proszku wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Z masy formować małe placuszki w środek włożyć pomidorka i obkleić go mięsem. Następnie wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 4 min.
  3. Pulpeciki po gotowaniu odcedzić i wrzucić na patelnię bez tłuszczu by ładnie się przyrumieniły. Przed podaniem wbić wykałaczki. Podawać same lub z dipami.

 

A teraz by nie pominąć łasuchów słodkości proponuję:

 

Kokoski

Ostatki

Składniki:
CIASTO
450 gram mąki
2 jajka 
3 łyżki miodu prawdziwego 
1 szklanka mleka 
1 szklanka cukru pudru 
1 opakowanie proszku do pieczenia 
 150 gram margaryny
dodatki
3 opakowania wiórków kokosowych 
3 tabliczki czekolady

 

Wykonanie:

  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Tłuszcz i cukier utrzeć razem na puch. Następnie dodać całe jaja, miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć wszystko na jednolitą masę i upiec placek w piekarniku.
  2. Następnie czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli. Kiedy ciasto ostygnie pokroić go w kostkę. Następnie każdy sześcianik zanurzamy w płynnej czekoladzie.  Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  3. Obtoczone sześciany układać na tacy w niewielkich odległościach ale tak by się nie posklejały. Odstawiamy by czekolada zastygła. I gotowe.

 

Życzę wszystkim smacznego :)

 

PS. Życzę niezapomnianej ostatniej Nocy Karnawału :)


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak