Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 3

Już ponad dwa tygodnie mineło od złożenia postanowienia Noworocznego.
Jak Nam idze jego realizowanie? Zapewne nie najgorzej. :) Jednak śniadania zdrowe i dietetyczne a do tego smaczne i szybke stały się wyzwaniem, które pojawia się już na smamym początku Naszego dnia. A spożywanie płatków owsianych czy otrębów przez cały czas może Nas zniechęcić do dalszego działania. Dlatego dziś pora na urozmaicenie.
Dzisiaj w roli głównej przedstawiam - JAJKO.
Co o nim wiem? Napewno to, że składa się z żółtka i białka, no i że jest w skorupce. Ale co wiemy na temat jego wad i zalet? Zaraz się przekonamy. :)
Jajko jest produktem powszechnie występującym w naszej kuchni. Jednak wiele osób go unika, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Czy mają rację?
Dzieje się tak, ponieważ w jajach znajdziemy wszystkie składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (szczególnie dużo żelaza w żółtku) oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B12. Jajka są bogatym źródłem kwasu foliowego, związków mineralnych i witaminy E.
Jajka są przede wszystkim doskonałym źródłem białka. Zawierają idealny zestaw aminokwasów. Żaden inny produkt nie może się z nimi równać. Dodatkowo białko jaja kurzego uważane jest za „białko wzorcowe”, czyli takie, z którym porównuje się wartość białka innych produktów.
Jedną z ciekawostek jest fakt, iż jedzenie jajek może wzmocnić układ krążenia. Jak to mozliwe, skoro cholesterol go zastyka? Otóż w żółtku znajduje się lecytyna i kwasy omega-3, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach.
Dodatkowo jajka powinni jeść wegetarianie, ze względu na zawartość witaminy B12, której nie sposób znaleźć w produktach roślinnych. A jest ona koniecznie potrzebna przy tworzeniu krwinek.
Potępiane kiedyś żółtka są obecnie zalecane osobom, które mają kłopoty ze wzrokiem. Zawarty w nich barwnik luteina chroni oczy przed promieniami UV i poprawia widzenie.
A czy istnieje zdrowy limit? Według Światowej Organizacji Zdrowia można jeść nawet 10 jajek tygodniowo. Z badań nad jajkiem wynika jednak, że zależy to od sposobu ich przyrządzenia. Najlepsze dla naszego organizmu są jajka gotowane na twardo i w koszulkach.Reansumując, jajka trzeba jeść, bo wbrew dawnemu przekonaniu o ich negatywnym wpływie okazało się, że dostarczają nam bardzo dużo związków potrzebnych by właściwie funkcjonować. A odpowiedź na postawione na początku pytanie czy warto unikać jajek jest prosta jeśli nie mamy problemu z cholesterolem to nie róbmy tego, jedzmy jaja z ochotą ;)
O jajkach jeszcze długo mogła bym pisać, ale zanudzenie czytelników to nie jest najlepsza zachęta :) Dlatego teraz część rozrywkowa - przepisy :)
Omlet śniadaniowy

- 3 jajka
- 3 pieczarki
- 0,5 pomidora
- 2 cebule dymki
- do smaku pieprz biały Prymat
- do smaku chilli pieprz Cayenne Prymat
- 1 łyżeczka oliwa
- do smaku Sól
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, płuczemy i siekamy w cienkie plasterki, tak samo jak pomidora. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Szczypior siekamy drobno a cebulkę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę wraz z pieczarkami. Dusimy chwilę a po około 5 min dokładamy pomidora. Całość dusimy do miękkości. Następnie posypujemy połową szczypioru i wlewamy rozbełtane jajka, tak aby pokryły wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień i smażymy najlepiej pod przykryciem. Kiedy jajko na wierzchu się z siądzie przy pomocy talerza przekręcamy omlet na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy. Podajemy na ciepło posypanego szczypiorem.
*Zamiast oliwy można użyć masła by nadać delikatny maślany smak.
Smacznego :)

Składniki:
- 4 jaja
- 4 plastry wędliny
- 10 dag ser żółty gouda
- 1 sztuka pomidor
- 1 łyżka margaryna
- do smaku Sól
Wykonanie:
Na patelni roztopić margarynę. W tym czasie plastry szynki pokroić w kostkę. Pomidora umyć i pokroić w średnniej wielkości kostkę. Pokrojone składniki dorzucić na patelnię, Dusić aż pomiedroy będą "pół na pół". Następnie do duszonych składników wbić jajka. Oprószyć solą i wymieszać dokładnie. Smażyć do momentu aż jajecznica będzie prawie zięta. Wtedy zetrzeć ser na tarce i 3/4 dodać do jajecznicy. Dokładnie wymieszac i smażyć do momentu uzyskania ulubinej konsystencji. Jajka jeszcze gorące przełożyć na talerz posypać resztą sera. Podawać z pomidorem i grzanką.
Pomidor zapiekany z jajkiem
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 0,15 kostki masło
- 1 łyżeczka tymianeku
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich Prymat
- do smaku Sól
- do smaku pieprz
- 2 plasterki wędliny
Wykonanie:
Pomidory opłukać, osuszyć, wydrążyć miąższ i pestki. Następnie wędline pokroić w drobne paski i podsmażyć na patelni. Masło wymieszać z ziołami, pieprzem , solą i czosnkiem. Do każdego pomidora włożyć trochę masła ziołowego, podsmażoną szynkę, i ostrożnie wbić jajko (tak, by nie rozlać żółtka). Posolić na wierzchu. Pomidora włożyć do naczynia żaroodpornego, nalać troszkę wody lub bulionu i przykryć. Całość ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st, przez 15-20 minut. Pomidory podawać na ciepło. Ja zaserwowałam je z sałatą lodową w sosie ziołowym oraz z tostami z chleba żytniego. Życzę smacznego :)
P.S: Jeśli jest coś o czym chętnie przeczytalibyście w kolejnym poscie dajcie znać :)
Cholesterol
Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Cholesterol
Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.Cholesterol
Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Cholesterol
Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Cholesterol
Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxdf4