Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 3

Tak jak obiecałam wracam dzisiaj z postem o jajkach. :) Do niedawna dietetycy pozwalali nam tylko na dwa tygodniowo. Teraz jajka na miękko czy jajecznicę możemy jeść nawet codziennie. Są źródłem idealnego białka, obniżają ciśnienie i dbają o nasz wzrok.

Już ponad dwa tygodnie mineło od złożenia postanowienia  Noworocznego.

Jak Nam idze jego realizowanie? Zapewne nie najgorzej. :) Jednak śniadania zdrowe  i dietetyczne a do tego smaczne i szybke stały się wyzwaniem, które pojawia się już na smamym początku Naszego dnia.  A spożywanie płatków owsianych czy otrębów przez cały czas może Nas zniechęcić do dalszego działania. Dlatego dziś pora na urozmaicenie. 

Dzisiaj w roli głównej przedstawiam - JAJKO.

Co o nim wiem? Napewno to, że składa się z żółtka i białka, no i że jest w skorupce. Ale co wiemy na temat jego wad i zalet? Zaraz się przekonamy. :)

 

Jajko jest produktem powszechnie występującym w naszej kuchni. Jednak wiele osób go unika, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Czy mają rację?

Faktycznie, zawierają bardzo dużo cholesterolu, jedno aż 200 mg, podczas gdy dzienna norma dla człowieka to 300 mg. Jeśli jednak mamy dobre wyniki badań krwi, to jajko sadzone czy jajecznica tego nie zmienią. Kondycja serca bardziej zależy od genów, trybu życia, stresu oraz tego, czy palimy papierosy, a nie od tego czy zjedliśmy dzisiaj jajko. Warto tutaj podkreślić, że tylko ok.50% cholesterolu pochodzącego z jajek, faktycznie zostaje wchłonięte do krwi. Ograniczenie spożycia jaj do 2 sztuk tygodniowo zaleca się tylko osobom mającym problem z wysokim cholesterolem.

Kiedyś dietetycy i nie tylko ostrzegali, że jajka mają dużo cholesterolu i zwiększają ryzyko zawału. Zakazane były przede wszystkim żółtka.  Nie tak dawno  jednak przeżyliśmy jajeczną rewolucję. Najnowsze badania pokazują, że jajka muszą być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety.
Dzieje się tak, ponieważ w jajach znajdziemy wszystkie składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (szczególnie dużo żelaza w żółtku) oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B12. Jajka są bo­ga­tym źró­dłem kwasu fo­lio­we­go, związ­ków mi­ne­ral­nych i witaminy E.
Jajka są przede wszyst­kim do­sko­na­łym źró­dłem biał­ka. Za­wie­ra­ją ide­al­ny ze­staw ami­no­kwa­sów. Żaden inny pro­dukt nie może się z nimi rów­nać. Dodatkowo białko jaja kurzego uważane jest za „białko wzorcowe”, czyli takie, z którym porównuje się wartość białka innych produktów.

Jedną z ciekawostek jest fakt, iż je­dze­nie jajek może wzmoc­nić układ krą­że­nia. Jak to mozliwe, skoro cholesterol go zastyka? Otóż w żółt­ku znaj­du­je się le­cy­ty­na        i kwasy ome­ga-3, które za­po­bie­ga­ją od­kła­da­niu się cho­le­ste­ro­lu w na­czy­niach. 

Dodatkowo jajka po­win­ni jeść we­ge­ta­ria­nie, ze względu na zawartość wi­ta­mi­ny B12, której nie spo­sób zna­leźć w pro­duk­tach ro­ślin­nych. A jest ona koniecznie po­trzeb­na przy two­rze­niu krwi­nek.

Po­tę­pia­ne kie­dyś żółt­ka są obecnie za­le­ca­ne oso­bom, które mają kło­po­ty ze wzrokiem. Za­war­ty w nich barw­nik lu­te­ina chro­ni oczy przed pro­mie­nia­mi UV i popra­wia wi­dze­nie.

A czy istnieje zdrowy limit? Według Światowej Organizacji Zdrowia można jeść nawet 10 jajek tygodniowo. Z badań nad jajkiem wynika jednak, że zależy to od sposobu ich przyrządzenia. Najlepsze dla naszego organizmu są jajka gotowane na twardo i w koszulkach.

Reansumując, jajka trzeba jeść, bo wbrew dawnemu przekonaniu o ich negatywnym wpływie okazało się, że dostarczają nam bardzo dużo związków potrzebnych by właściwie funkcjonować. A odpowiedź na postawione na początku pytanie czy warto unikać jajek jest prosta jeśli nie mamy problemu z cholesterolem to nie róbmy tego, jedzmy jaja z ochotą ;)

O jajkach jeszcze długo mogła bym pisać, ale zanudzenie czytelników to nie jest najlepsza zachęta :)  Dlatego teraz część rozrywkowa - przepisy :)


Omlet śniadaniowy

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 3

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 pieczarki
  • 0,5 pomidora
  • 2 cebule dymki
  • do smaku pieprz biały Prymat
  • do smaku chilli pieprz Cayenne Prymat
  • 1 łyżeczka oliwa
  • do smaku Sól

Wykonanie:

Pieczarki obieramy, płuczemy i siekamy w cienkie plasterki, tak samo jak pomidora. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Szczypior siekamy drobno a cebulkę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę wraz z pieczarkami. Dusimy chwilę a po około 5 min dokładamy pomidora. Całość dusimy do miękkości. Następnie posypujemy połową szczypioru i wlewamy rozbełtane jajka, tak aby pokryły wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień i smażymy najlepiej pod przykryciem. Kiedy jajko na wierzchu się z siądzie przy pomocy talerza przekręcamy omlet na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy. Podajemy na ciepło posypanego szczypiorem.
*Zamiast oliwy można użyć masła by nadać delikatny maślany smak.
Smacznego :)

 

Jajecznica z pomidorem

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 3
Składniki:
  • 4 jaja
  • 4 plastry wędliny
  • 10 dag ser żółty gouda
  • 1 sztuka pomidor
  • 1 łyżka margaryna
  • do smaku Sól

Wykonanie:

Na patelni roztopić margarynę. W tym czasie plastry szynki pokroić w kostkę. Pomidora umyć i pokroić w średnniej wielkości kostkę. Pokrojone składniki dorzucić na patelnię, Dusić aż pomiedroy będą "pół na pół". Następnie do duszonych składników wbić jajka. Oprószyć solą i wymieszać dokładnie. Smażyć do momentu aż jajecznica będzie prawie zięta. Wtedy zetrzeć ser na tarce i 3/4 dodać do jajecznicy. Dokładnie wymieszac i smażyć do momentu uzyskania ulubinej konsystencji. Jajka jeszcze gorące przełożyć na talerz posypać resztą sera. Podawać z pomidorem i grzanką.

 

Pomidor zapiekany z jajkiem

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 3

Składniki:
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,15 kostki masło
  • 1 łyżeczka tymianeku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich Prymat
  • do smaku Sól
  • do smaku pieprz
  • 2 plasterki wędliny

Wykonanie:

Pomidory opłukać, osuszyć, wydrążyć miąższ i pestki. Następnie wędline pokroić w drobne paski i podsmażyć na patelni. Masło wymieszać z ziołami, pieprzem , solą i czosnkiem. Do każdego pomidora włożyć trochę masła ziołowego, podsmażoną szynkę, i ostrożnie wbić jajko (tak, by nie rozlać żółtka). Posolić na wierzchu. Pomidora włożyć do naczynia żaroodpornego, nalać troszkę wody lub bulionu i przykryć. Całość ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st, przez 15-20 minut. Pomidory podawać na ciepło. Ja zaserwowałam je z sałatą lodową w sosie ziołowym oraz z tostami z chleba żytniego. Życzę smacznego :)

 

P.S: Jeśli jest coś o czym chętnie przeczytalibyście w kolejnym poscie dajcie znać :)

interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Cholesterol

Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.

Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Cholesterol

Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.

Cholesterol

Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.

Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Cholesterol

Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.

Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Cholesterol

Spożycie jaj powoduje podniesienie poziomu cholesterolu - to bardzo powszechna opinia. Wiele osób stara się unikać spożycia więcej niż 2 - 3 żółtek tygodniowo z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. Okazuje się, że sprawa jest nieco wyolbrzymiona. Przyjął się swego rodzaju podział na tłuszcze zdrowe i niezdrowe. To spora nadinterpretacja. Szkodliwy nie jest określony rodzaj tłuszczu, ale jego spożycie w nieprawidłowych proporcjach. Co ciekawe, spożycie wyłącznie "zdrowego" tłuszczu również negatywnie wpływa na stan zdrowia.

Czytaj więcej na http://facet.interia.pl/aktywnosc/zdrowie/news-jaja-fakty-i-mity,nId,943891?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxdf4
caralajna 17.01.2014 21:55
żółtka są bardzo wartościowe, a tłuszcz z żółtka to lecytyna w dużym % jak Natalia wspomniała; o cholesterolu krąży tyle teorii że można się pogubić, czytałam że ważne są proporcje dobrego hdl do złego ldl.. poza tym, co to za jajko bez żółtka ;) no ale każdy je jak lubi. a ja jajka lubię pod każdą postacią :)
brioszka 16.01.2014 16:25
Oczywiście,że ma swoje wartości, ale jak coś się smaży to wiadomo,że będzie niestety bardziej kaloryczne. Żółtka w sałatce ok! No,ale oczywiście jak kto lubi :) Na wzrok super jest marchewka! :) Pozdrawiam i będę śledzić dietetyczne przepisy :)
Niki22 16.01.2014 15:27
To zależy dla kogo :) jak dla mnie żółtko jest równie wartościowe co białko, gdyż mając wadę wzroku potrzebują go moje oczy :)
brioszka 16.01.2014 11:34
jak dla mnie warto w jajku zrezygnować z żółtka, wtedy danie jest bardziej wartościowe :) no i lepiej smażyć na dobrym maśle niż margarynie- masło jest zdrowsze :) ale śniadanko wyglądają apetycznie, szczególnie jajko zapiekane w pomidorku,mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak