W myśl wyżej napisanych słów pora urozmaicić troszkę śniadania :) Bo owsianka nawet z najlepszymi dodatkami może się po prostu przejeść . Monotonia na diecie zabija zwłaszcza Naszą motywację . Dlatego dzisiaj przedstawiam Państwu naszych nowych bohaterów - otręby
ORTĘBY to nic innego jak produkt "uboczny" powstający z przemiału różnego rodzaju zbóż. W ich skład wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna. Głównymi produktami przemiału są zaś mąki, kasze oraz ryże.
Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- i mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania Naszego układu pokarmowego. Pomagają przy profilaktyce schorzeń np. raka jelita grubego, rak żołądka oraz przy chronicznych zaparciach.
W zależności od tego z jakiego zboża pochodzą mają inne właściwość:
- otręby pszenne - mają one wyjątkowo dużo błonnika, a wraz z wodą i produktami przemiany materii są niemal całkowicie usuwane z Naszego organizmu. Można je uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku dzięki temu zyskają orzechowy smak. Niestety nie sprawdzają się w diecie niskoglikemicznej ponieważ mają wysoki indeks IG
- otręby owsiane - rozpuszczają się w wodzie i obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ pochłaniają tłuszcz, który wraz z nimi jest wydalany z organizmu.
- otręby żytnie i orkiszowe - pomagają przy zmęczeniu, spadku wydolności, przy problemach z sercem oraz układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia czy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Od niedawna otręby, dzięki wspomnianym zaletom, są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa również cukierniczego, płatków, musli, sałatek itp. Stanowią one swoisty „wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne, ponieważ w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, a dzięki dużej ilości błonnika powodują uczucie sytości.
Najlepiej jeść mieszankę różnych rodzajów otrąb. Na początku wystarczą 2–3 łyżeczki dziennie gdyż zbyt duża ilość otrąb prowadzi bowiem do bólu brzucha i wzdęć. Zbyt duże jednorazowe ich spożycie grozi o dziwo zaparciami. Wraz z wprowadzeniem otrąb do diety należy też więcej pić: przynajmniej 1,5–2 litry dziennie.
A teraz pora na propozycje wykorzystania tych dobrodziejstw natury:
Dietetyczny omlet owsiany z otrębami
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżeczki masła
- sól do smaku
- słodka papryka do smaku
Wykonanie:
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę na sztywno. Następnie dodać żółtka, otręby, płatki, mąkę , mleko i przyprawy.
Całość delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić masło. Otrzymaną masę wylać na patelnię. Delikatnie smażyć z obu stron. Do przewrócenia omletu użyć talerz. Omlet złożyć na pół. Podawać ciepły polany ketchupem.
Smacznego :)
Placuszki serowe z otrębami
Składniki:
- 2 jajka
- 0,3 kostki sera białego chudego
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb żytnich
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 4 krople aromatu pomarańczowego
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
Do naczynia wbij całe jajka, dodaj do nich szczyptę soli i ubij je na puszystą masę. Wrzuć resztę składników i wymieszaj je delikatnie łyżką. Odstaw całość na 15 minut aż otręby napęcznieją i masa zgęstnieje. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj oliwą. Wlewaj na nią masę w ilości nie większej, niż duża łyżka stołowa na 1 placek. Po ok. 2 -3 minutach przewróć placki ostrożnie na drugą stronę, uważając, żeby się nie rozpadły – są bardzo kruche. Podawaj na ciepło. Ja podaje je na słodko z sosem pomarańczowym i cząstkami pomarańczy do dekoracji i nie tylko ;)
Na koniec mam jeszcze jeden przepis na nieszczęście dla niektórych to ... owsianka. Ale całkiem inną niż do tej pory :)
Owsianka z jabłkiem (4 porcje)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki otrąb żytnich
- 4 szklanki mleka
- 3 sztuki jabłek
- opcjonalnie cukier
- do smaku cynamon
Wykonanie:
Mleko zagotować najlepiej w garnku z grubym dnem żeby się nie przypaliło lub z wodą. Następnie wsypać płatki i otręby. Dokładnie wymieszać. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji wg upodobania. Jabłka umyć i wydrążyć. Następnie zetrzeć na tarce o gęstych oczkach. W miseczce zagotować odrobinę wody i dorzucić starte jabłka. Doprawić cynamonem i dusić do momentu aż jabłka staną się miekkie. Owsiankę podawać na ciepło polaną duszonym jabłkiem.
Smacznego :)
Już niedługo kolejny wpis dotyczący jajek serdecznie zapraszam :)