Słodkości dla miłości :)

Niezależnie od tego czy wczoraj świętowowaliśmy Nasze uczucia czy dzisiaj szczycimy się swoją niezależnością każdy od czasu do czasu lubi sięgnąć po małe conieco.
Dlatego dzisiaj zapraszam na:
Walentynkowy tort
Składniki
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do koloru barwnik czerwony
2/3 szklanki cukru kryształu
5 kropli aromatu waniliowego
masa
200 gram margaryny
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
2/3 litra mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
poncz
2 łyżki wiśniówki
3 łyżki soku malinowego
2/3 szklanki wody
do przełożenia
1 słoiczek dżemu truskawkowego
250 dag truskawek
do ozdobienia wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
- Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
- Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
- Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
- Następnie nasączam biszkopty. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
- Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.
- Nakładam trzeci biszkopt i smaruję go tylko masą. Wkładam całość na 2 godziny do lodówki aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smaruję go dokładnie dokoła masą i przyozdabiam według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy.
Zakochane trufle
Składniki
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania serka homogenizowanego
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
6 kropli aromatu migdałowego
do koloru barwnik
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać barwnik, żółtka, mąki i aromat. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
- Ciasto pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie biszkopt odstawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodny pokruszyć go na drobne kawałeczki.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać do biszkoptu wraz z serkami homogenizowanymi. Całość wymieszać i ugniatać aby masa stała się plastyczna.
- Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce.
- Przed podaniem gotowe trufelki trzymać w lodówce minimum 2 godziny by troszkę stwardniały. Przed podaniem udekorować cukrowymi sercami. Smacznego :)