Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości dla miłości :)

Wczoraj Walentynki a dziś Dzień Singla. Do wyboru do koloru każdy ma swoją "miłość" i powód by świętować.

Niezależnie od tego czy wczoraj świętowowaliśmy Nasze uczucia czy dzisiaj szczycimy się swoją niezależnością każdy od czasu do czasu lubi sięgnąć po małe conieco.

Dlatego dzisiaj zapraszam na:

 

Walentynkowy tort

Słodkości dla miłości :)

Składniki

Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
do koloru barwnik czerwony
2/3 szklanki cukru kryształu
5 kropli aromatu waniliowego
masa
200 gram margaryny
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru pudru
2/3 litra mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
poncz
2 łyżki wiśniówki
3 łyżki soku malinowego
2/3 szklanki wody
do przełożenia
1 słoiczek dżemu truskawkowego
250 dag truskawek
do ozdobienia
wiórki kokosowe


Wykonanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
  2. Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
  3. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
  4. Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
  5. Następnie nasączam biszkopty. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
  6. Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.
  7. Nakładam trzeci biszkopt i smaruję go tylko masą. Wkładam całość na 2 godziny do lodówki aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smaruję go dokładnie dokoła masą i przyozdabiam według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy.

 

Zakochane trufle

Słodkości dla miłości :)


Składniki

2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania serka homogenizowanego
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
6 kropli aromatu migdałowego
do koloru barwnik

 

Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać barwnik, żółtka, mąki i aromat. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
  2. Ciasto pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie biszkopt odstawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodny pokruszyć go na drobne kawałeczki.
  3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać do biszkoptu wraz z serkami homogenizowanymi. Całość wymieszać i ugniatać aby masa stała się plastyczna.
  4. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce.
  5. Przed podaniem gotowe trufelki trzymać w lodówce minimum 2 godziny by troszkę stwardniały. Przed podaniem udekorować cukrowymi sercami. Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak