Dziś zapraszam na moje wariacje smakowe, których głównym składnikiem
będzie mięsko drobiowe bardzo chudziutkie i delikatne, a w smaku słodkawe.
Czy wiecie może o jakim drobiu mówię?
Odpowiedź na pytanie brzmi....
Zresztą zobaczcie sami :)
Dziś na pierwsze danie kucharz zapodaje:
ROSÓŁ NA GOŁĘBIU Z PODROBAMI
Składniki:
- gołąb 2 sztuki
- podroby z gołębia 4 sztuki
- cebula biała 1 sztuka
-
marchew 1 sztuka
-
liść lubczyku
-
sól
-
pieprz
-
Kucharek - uniwersalna
-
makaron
-
ziele angielskie 3 ziarna
-
laurowy 1 sztuka
Wykonanie:
- Marchew obrać i pokroić w średniej wielkości kosteczkę.
-
Cebulę obrać i posiekać w piórka.
-
Do garnka włożyć gołębie wraz z podrobami. Dodać posiekane warzywa i zalać wodą. Następnie dorzucić ziele angielskie, liść laurowy i liść lubczyka. Delikatnie gotować około godziny.
-
Przed podaniem doprawić do smaku. Następnie ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Makaron zalać rosołem i posypać natką pietruszki.
Na drugie danie zaś serwować będziemy gołębia dwa rodzaje.
Pierwszy zaspokoi smaki tych co tradycję wolą, drugi zaś jak zobaczycie
wolał kolorowe życie.
Do stołu więc podano:
PIECZONY GOŁĄB
Składniki:
- gołąb 1 sztuka
- cebula biała 1 sztuka
-
olej
-
przyprawa do kurczaka
-
sól
-
pieprz
-
papryka czerwona
-
Kucharek - uniwersalna
Wykonanie:
Obranego gołębia płuczemy. Czerwoną paprykę, kucharka, sól i pieprz wymieszać z olejem na gęstą papkę. Wysmarować nim kurczaka i włożyć do lodówki. Marynować min. 2 godziny. Następnie kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia i obłożyć pokrojoną cebulą. Do rękawa wstawić miseczkę z wodą. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. Następnie rękaw rozciąć i piec przez pół godziny.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Druga wersja jak zapowiadano z kolorowych i dalekich krajów.
GOŁĄB NA SPOSÓB ORIENTALNY
Składniki:
- gołąb 1 sztuka
-
ananas w puszce 0,25 puszki
-
czosnek 2 ząbkiMarynata
-
curry 1 łyżeczka
-
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
-
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
-
imbir mielony 1 łyżeczka
-
gałka muszkatołowa mielona 0,5 łyżeczki
-
kurkuma mielona 1 łyżeczka
-
oliwa 1 łyżka
-
Wykonanie:
- Gołębia dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie do miseczki wsypujemy imbir, gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i słodką, kurkumę i curry. Dolewamy oliwę i mieszamy tworząc papkę.
- Następnie dokładnie obtaczamy w marynacie gołębia. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Kiedy gołąb jest już zamarynowany do jego środka wkładamy pokrojony czosnek i plaster ananasa. Dodatkowo obkładamy go z wierzchu plastrami ananasa i wiążemy nitką. Delikatnie polewamy syropem z ananasa.
- Układamy gołębia na rozgrzanym ruszcie. Jeśli smażymy na otwartym ogniu warto zawinąć go w folię spożywczą.
- Grillujemy około 45 min. Przekręcając co jakiś czas.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO :)