Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drób zapomniany a może nielubiany?

Poszukując kiedyś inspiracji na danie nietypowe popatrzyłam w niebo i już wiedziałam co to będzie. :) Przekopując się przez strony internetowe nie znalazłam zbyt wiele na temat tego mięsa, a może po prostu coś mi umknęło?

 

 

 

 

 

 

 

Dziś zapraszam na moje wariacje smakowe, których głównym składnikiem

będzie mięsko drobiowe bardzo chudziutkie i delikatne, a w smaku słodkawe.

Czy wiecie może o jakim drobiu mówię?

Odpowiedź na pytanie brzmi....

Zresztą zobaczcie sami :)

 

 

 

 

Dziś na pierwsze danie kucharz zapodaje:

ROSÓŁ NA GOŁĘBIU Z PODROBAMI

Drób zapomniany a może nielubiany?

 

Składniki:
  • gołąb 2 sztuki                              
  • podroby z gołębia  4 sztuki                                                            
  • cebula biała  1 sztuka                                                              
  • marchew 1 sztuka                                                                                         
  • liść lubczyku  
  • sól                                                         
  • pieprz                                                         
  • Kucharek - uniwersalna                                                         
  • makaron                                                         
  • ziele angielskie 3 ziarna                                                                                         
  • laurowy 1 sztuka                               

 

Wykonanie:

  1. Marchew obrać i pokroić w średniej wielkości kosteczkę.
  2. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  3. Do garnka włożyć gołębie wraz z podrobami. Dodać posiekane warzywa i zalać wodą. Następnie dorzucić ziele angielskie, liść laurowy i liść lubczyka. Delikatnie gotować około godziny.
  4. Przed podaniem doprawić do smaku. Następnie ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Makaron zalać rosołem i posypać natką pietruszki.
     

 

Na drugie danie zaś serwować będziemy gołębia dwa rodzaje.

Pierwszy zaspokoi smaki tych co tradycję wolą, drugi zaś jak zobaczycie

wolał kolorowe życie.

 

 

Do stołu więc podano:

PIECZONY GOŁĄB

Drób zapomniany a może nielubiany?

Składniki:

  • gołąb 1 sztuka
  • cebula biała 1 sztuka
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • Kucharek - uniwersalna

Wykonanie:

Obranego gołębia płuczemy. Czerwoną paprykę, kucharka, sól i pieprz wymieszać z olejem na gęstą papkę. Wysmarować nim kurczaka i włożyć do lodówki. Marynować min. 2 godziny. Następnie kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia i obłożyć pokrojoną cebulą. Do rękawa wstawić miseczkę z wodą. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. Następnie rękaw rozciąć i piec przez pół godziny.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Druga wersja jak zapowiadano z kolorowych i dalekich krajów.

 

 

GOŁĄB NA SPOSÓB ORIENTALNY 

Drób zapomniany a może nielubiany?

Składniki:

  • gołąb 1 sztuka
  • ananas w puszce 0,25 puszki
  • czosnek 2 ząbki
     
    Marynata
    • curry 1 łyżeczka
    • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
    • imbir mielony 1 łyżeczka
    • gałka muszkatołowa mielona 0,5 łyżeczki
    • kurkuma mielona 1 łyżeczka
    • oliwa 1 łyżka

Wykonanie:

  1. Gołębia dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  2. Następnie do miseczki wsypujemy imbir, gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i słodką, kurkumę i curry. Dolewamy oliwę i mieszamy tworząc papkę.
  3. Następnie dokładnie obtaczamy w marynacie gołębia. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Kiedy gołąb jest już zamarynowany do jego środka wkładamy pokrojony czosnek i plaster ananasa. Dodatkowo obkładamy go z wierzchu plastrami ananasa i wiążemy nitką. Delikatnie polewamy syropem z ananasa.
  5. Układamy gołębia na rozgrzanym ruszcie. Jeśli smażymy na otwartym ogniu warto zawinąć go w folię spożywczą.
  6. Grillujemy około 45 min. Przekręcając co jakiś czas.

 

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak