Oscypek domowy
Powyższe zdjęcie przedstawia oscypki domowej produkcji :) Znikają w tempie błyskawicznym! :) Ja nie posiadam wędzarni, więc etap wędzenia wykonywał mój chłopak - do mnie wróciły już tylko 3 sztuki, a on sam zjadł jeszcze ciepły oscypek zaraz po wyjęciu z wędzarni :)
Jak przygotować taki pyszny serek? Przepis nie jest może bardzo skomplikowany, ale aby wszystko wyjaśnić jak najdokładniej zamieszczę poniżej obszerny opis.
Składniki:
10 litrów krowiego mleka
1 gram podpuszczki
50 ml wody
23 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mleko powinno być odtłuszczone, dlatego przelewamy je do dużego naczynia (a najlepiej do 2-3 mniejszych by powierzchnia była jak największa) i pozostawiamy na noc w lodówce lub innym zimnym pomieszczeniu. Następnego dnia z powierzchni mleka zdejmujemy całą śmietankę (ja potem zrobiłam z niej masło).
Do literatki wlewamy ciepłą wodę (ok. 38 stopni) i wsypujemy do niej podpuszczkę – mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut, a w tym czasie odtłuszczone mleko krowie podgrzewamy do temperatury zbliżonej do ciepłoty ciała (ok 36-37 stopni), następnie powoli dolewamy podpuszczkę i ciągle mieszamy – odstawiamy na godzinę. Po godzinie wytworzy się skrzep – taki jak na zdjęciu oraz serwatka. Skrzep przekładamy do innego naczynia starając się odlać jak najwięcej serwatki.
Skrzep z mleka dzielimy na 4 równe części. Pojedynczo bierzemy kawałki skrzepu i za każdym razem postępujemy analogicznie: 1/4 część skrzepu rwiemy w palcach na strzępy i przekładamy do metalowego sitka. Następnie potrzebna jest gorąca woda – może być bieżąca z kranu. Sitko z porwanym skrzepem podkładamy pod strumień gorącej wody i energicznie mieszamy łyżką do czasu aż powstanie zbita kulka. Wtedy szybko bierzemy ser w dłonie i początkowo dokładnie go ściskamy by pozbyć się nadmiaru wody, a następnie formujemy zgrabne wałki w kształcie oscypka (tak jak na zdjęciu).
Do miski wlewamy ok 1,5-2 litry zimnej wody i wsypujemy sól – mieszamy. Wkładamy oscypki do przygotowanego roztworu solnego (powinny się unosić), jeśli sery opadają na dno to znaczy że stężenie soli jest zbyt małe i trzeba jeszcze trochę dosypać. Pozostawiamy na całą noc w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.
Po tym czasie oscypki wyjmujemy z solanki i pozostawiamy na 3-4h w temperaturze pokojowej by się osuszyły. Następnie każdy z oscypków osobno wkładamy do specjalnej siatki i wędzimy je 3-4h w temperaturze 40-45 stopni. Dobre na ciepło i zimno – polecam każdemu : )
Przepis może wydawać się trudny, ale na prawdę taki nie jest :)