Oliwa z oliwek-eliksir młodości

Sałatka – koniecznie z oliwą z oliwek, do makaronu też obowiązkowo kilka łyżek. Polecam też przywieziony z Toskanii i Umbrii sposób jedzenia oliwy maczając w niej chleb z solą. Zapewniam, iż jest to pyszna przekąska dla smakoszy oliwy z oliwek, do tego dobre wino i można poczuć się jak we Włoszech. Tak naprawdę najlepsza jest oliwa extra virgin (z pierwszego tłoczenia). Miałam okazję kosztować właśnie taką świeżo wytłoczoną oliwę z oliwek o jaskrawo-zielonym kolorze, mętnej konsystencji i przyjemnym świeżym smaku podczas wyprawy do Włoch.
Z pewnością smak ten różni się trochę od tej oliwy z oliwek zamkniętej w butelkach, którą możemy kupić w sklepach. Dlatego polecam każdemu, kto dotrze do Włoch wizytę w takiej lokalnej tłoczni oliwy. Niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych. Jednak nie możemy narzekać na producentów oliwy, którzy rozpieszczają nas wytwarzając coraz większą ilość nowych rodzajów oliw, w tym oliw smakowych – z cytryną, pieprzem, truflami, papryczkami chilli czy Pesto.
Popularność oliwy z oliwek sprawia, że coraz więcej ludzi na świecie staje się smakoszami oliwy, tak jak dobrego wina czy dobrej kawy. Profesjonalni kiperzy potrafią po smaku oliwy określić jej wiek, jakość i walory smakowe. Ważne jest, aby produkcja oliwy z oliwek wypływała z prawdziwej pasji, wówczas efekt końcowy będzie znakomity. Polecam stronę, dla tych, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o oliwie z oliwek.
http://www.oliwazoliwek.pl/