Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.

Makaron z pozoru jest bardzo prostą potrawą przyrządzaną z maki, wody i niekiedy jajek. W Polsce przez lata królował makaron domowy, taki babciny. Obecnie z Królestwa pasty – Włoch przywędrowało do nas kilkadziesiąt rodzajów makaronu.

Podczas podrózy po Włoszech z ciekawością przyglądałam się bogatemu asortymentowi sklepów  z makaronami i nie mogłam uwierzyć, że istnieje aż tyle rodzajów pasty. Oprócz kształtów makaronu zadziwiają kolory i smaki np. makaron spaghetti o smaku grzybów, chilli (czerwony) oraz z atramentem kałamarnicy (czarny). Specjalnie dla turystów produkowane są makarony w kolorach flagi włoch czy Niemiec - jeden taki przywiozłam, ale w polsce też w dużych sklepach powoli się pojawiają.

 

Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.

 

A oto niektóre z rodzajów pasty:

Tagliatelle – makaron przywędrował z wloskiego regionu Emilia-Romagna, ma postać grubszych od spaghetti wstążek zwinietych w gniazda. Najczęściej podawany jest z sosami – neapolitańskim, bolońskim.

Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.

Fot.gettyimages

 

Farfalle – makaron w postaci uroczych kokardek, doskonale pasuje zarówno do sosów, jak i do lakkich sałatek.

Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.

Fot.gettyimages

Linguine – makaron wywodzący się z genui, kształtem przypomina spłaszczone spaghetti, podawany jest z sosami Pesto lub owocami morza.

Ravioli – niewielkie kwadratowe pierożki o karbowanych rogach, nadziewane farszem mięsnym, serem risotta lub warzywami np. specjalnością miasta Mantua we Włoszech jest  ravioli z dynią (ravioli di zucca), które miałam okazję tam próbować. Do tego wino Lambrusco – pyszne.

Fusilli – a po polsku to znajome „świderki”, podawane z sosami mięsnymi i warzywnymi.


Lasagne – no jeden z rodzajów makaronu, także nazwa potrawy. Makaron ma postać prostokątnych płatów, które przekłada się farszem mięsno warzywnym lub np. szpinakiem. Obowiązkowo lazanię zapieka się z serem oraz sosem beszamelowym. Ulubiona potrawa nie tylko animowanego kota Gafrielda.

Canelloni – makaron w kształce szerokich rurek, które nadziewa się farszem mięsno-warzywnym czy szpinakowym lub wedle fantazji.

Tortellini – potrawa bedąca specjalnością Bolonii, są to pierożki mniejsze od polskich uszek, nadziewane miesem, grzybami, serem, szpinakiem podawaną najczęściej z sosem pomidorowym, obowiązkowo posypywany pysznym tartuym parmezanem.

Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.

Fot.gettyimages 

Makaron czarny z atramentem kałabarnicy często podawany jest z owocami morza.

Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.




ostra797 07.06.2011 17:36
Uwielbiam włoski makaron jest lepszy od polskiego . Moja mama przywozi mi go z włoch
Bartolomeo 06.06.2011 00:01
Makaron - temat rzeka.. Ale o czarnym nie slyszalem bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak