Makaron- z ziemi włoskiej do polskiej cz.I.

Podczas podrózy po Włoszech z ciekawością przyglądałam się bogatemu asortymentowi sklepów z makaronami i nie mogłam uwierzyć, że istnieje aż tyle rodzajów pasty. Oprócz kształtów makaronu zadziwiają kolory i smaki np. makaron spaghetti o smaku grzybów, chilli (czerwony) oraz z atramentem kałamarnicy (czarny). Specjalnie dla turystów produkowane są makarony w kolorach flagi włoch czy Niemiec - jeden taki przywiozłam, ale w polsce też w dużych sklepach powoli się pojawiają.
A oto niektóre z rodzajów pasty:
Tagliatelle – makaron przywędrował z wloskiego regionu Emilia-Romagna, ma postać grubszych od spaghetti wstążek zwinietych w gniazda. Najczęściej podawany jest z sosami – neapolitańskim, bolońskim.
Fot.gettyimages
Farfalle – makaron w postaci uroczych kokardek, doskonale pasuje zarówno do sosów, jak i do lakkich sałatek.
Fot.gettyimages
Linguine – makaron wywodzący się z genui, kształtem przypomina spłaszczone spaghetti, podawany jest z sosami Pesto lub owocami morza.
Ravioli – niewielkie kwadratowe pierożki o karbowanych rogach, nadziewane farszem mięsnym, serem risotta lub warzywami np. specjalnością miasta Mantua we Włoszech jest ravioli z dynią (ravioli di zucca), które miałam okazję tam próbować. Do tego wino Lambrusco – pyszne.
Fusilli – a po polsku to znajome „świderki”, podawane z sosami mięsnymi i warzywnymi.
Lasagne – no jeden z rodzajów makaronu, także nazwa potrawy. Makaron ma postać prostokątnych płatów, które przekłada się farszem mięsno warzywnym lub np. szpinakiem. Obowiązkowo lazanię zapieka się z serem oraz sosem beszamelowym. Ulubiona potrawa nie tylko animowanego kota Gafrielda.
Canelloni – makaron w kształce szerokich rurek, które nadziewa się farszem mięsno-warzywnym czy szpinakowym lub wedle fantazji.
Tortellini – potrawa bedąca specjalnością Bolonii, są to pierożki mniejsze od polskich uszek, nadziewane miesem, grzybami, serem, szpinakiem podawaną najczęściej z sosem pomidorowym, obowiązkowo posypywany pysznym tartuym parmezanem.
Fot.gettyimages
Makaron czarny z atramentem kałabarnicy często podawany jest z owocami morza.