Czy tarta jest grzechu warta?

Opublikowano: 27.02.2012
Autor: banditka
Czy tarta jest grzechu warta?
Tarta to potrawa pozwalająca przygotować nam pyszne danie z tego „co mamy w lodówce”. A prezentuje się niezwykle smakowicie i skusi się na nią każdy.

Po cieście francuskim przyszła kolej na fascynację kolejną potrawą wywodzącą się z Francji - tarty czyli danie powstające na bazie kruchego ciasta z nadzieniem owocowym lub wytrawnym.

Tarty mogą być słodkie z owocami sezonowymi i słone ze szpinakiem i serami, z grzybami, warzywami, wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej i zasobów lodówki.

 

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/209376/tarta-szpinakowa-z-salami.html

 

 

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/135329/tarta-z-kukurydza-i-szpinakiem.html

Przetestowałam różne przepisy  na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv. Lekko zmodyfikowany przeze mnie – przepis ten jest bazowym przepisem, który może posłużyć do przygotowania ciasta na tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka łyżek cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę soli.

 

 Przepis podstawowy:

-1,5 szklanki maki pszennej

-125 gram margaryny

-3-4 łyżki wody

Tarta słodka (4 łyżki cukru)

Tarta słona (szczypta soli)


Przygotowanie tarty słodkiej: najlepiej jest, aby boki  trochę wystawały za formę, owoce wykładam bezpośrednio na nieupieczone ciasto, lekko zaginam ciasto. Piekę ok. 40 minut w 200 stopniach.


Przygotowanie tarty słonej: najpierw zapiekam sam spód tarty około 15 minut w 180-190 stopniach, aby się lekko podpiekło i dopiero na podpieczone wykładam farsz.

 


 

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/209496/tarta-jablkowa-z-cynamonem.html

 

 

prymat