Czy tarta jest grzechu warta?

Po cieście francuskim przyszła kolej na fascynację kolejną potrawą wywodzącą się z Francji - tarty czyli danie powstające na bazie kruchego ciasta z nadzieniem owocowym lub wytrawnym.
Tarty mogą być słodkie z owocami sezonowymi i słone ze szpinakiem i serami, z grzybami, warzywami, wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej i zasobów lodówki.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/209376/tarta-szpinakowa-z-salami.html
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/135329/tarta-z-kukurydza-i-szpinakiem.html
Przetestowałam różne przepisy na tarty i najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony www.kotlet.tv. Lekko zmodyfikowany przeze mnie – przepis ten jest bazowym przepisem, który może posłużyć do przygotowania ciasta na tarte słodką lub słoną. W przypadku tarty słodkiej dodajemy po prostu kilka łyżek cukru, a w przypadku tarty słonej szczyptę soli.
Przepis podstawowy:
-1,5 szklanki maki pszennej
-125 gram margaryny
-3-4 łyżki wody
Tarta słodka (4 łyżki cukru)
Tarta słona (szczypta soli)
Przygotowanie tarty słodkiej: najlepiej jest, aby boki trochę wystawały za formę, owoce wykładam bezpośrednio na nieupieczone ciasto, lekko zaginam ciasto. Piekę ok. 40 minut w 200 stopniach.
Przygotowanie tarty słonej: najpierw zapiekam sam spód tarty około 15 minut w 180-190 stopniach, aby się lekko podpiekło i dopiero na podpieczone wykładam farsz.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/209496/tarta-jablkowa-z-cynamonem.html