Od pewnego czasu zarowno ja jak i moi goscie urzeczeni sa mozliwosciami ciasta francuskiego, ktore stanowia doskonala baze do przekasek slodkich i slonych.
Istnieje tysiac przepisow na pyszne tarta letki z ciasta francuskiego, wszystko zalezy od preferowanych smakow i wyobrazni, a takze od zawartosci lodowki. Oliwki, papryka czerwona, zolta, zielona, cebulka, salami, pomidory koktajlowe, ser feta – mozliwosci jest wiele, do tego przyprawy, oliwa z oliwek i powstaje cos pysznego! Poza tym, mozna nadawa? im dowolne ksztalty: kwadratow, rozkow, babeczek, stozkow.
Ja ide na skroty i uzywam gotowego ciasta francuskiego, poniewaz w naszym domu jest to szybka przekaska, a nie danie samo w sobie. Poza tym wykonanie prawdziwego ciasta francuskiego jest troche pracochlonne
Takie przekaski doskonale smakuja zarowno na zimno jak i na cieplo, a poza tym mozna je przygotowa? wczesniej i pozniej tylko wstawi? do piekarnika, i w ciagu 15 minut podajemy na stol ciepla przekaske w trakcie imprezy.
Swietnym pomyslem, ktory zaczerpnelam z ksiazki Olgi Smile jest pieczenie tartaletek w formie muffinkowej, wowczas po upieczeniu maja ciekawy ksztalt.
A oto krotki instruktaz:
1. Z ciasta francuskiego wycinamy kolka lub kwadraty o wymiarach okolo 8x8 cm (na zdjeciu sa karbowane kwadraty). Nastepnie umieszczamy je w formie muffinkowej.
2. Wkladamy nadzienie do poszczegolnych tartaletek.
3. Podajemy gosciom.