Ciasto francuskie - super wynalazek !

Opublikowano: 31.01.2012
Autor: banditka
Ciasto francuskie - super wynalazek !
Wczesniej sceptycznie podchodzilam do ciasta francuskiego bo kojarzylo mi sie glownie z francuskimi croissantami podawanymi we Francji z dodatkiem owocowej konfitury albo z klasyczna parowka w ciescie francuskim. Znalazlam jednak przepis na wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego i zaczelo sie…

Od pewnego czasu zarowno ja jak i moi goscie urzeczeni sa mozliwosciami ciasta francuskiego, ktore stanowia doskonala baze do przekasek slodkich i slonych.

Istnieje tysiac przepisow na pyszne tarta letki z ciasta francuskiego, wszystko zalezy od preferowanych smakow i wyobrazni, a takze od zawartosci lodowki. Oliwki, papryka czerwona, zolta, zielona, cebulka, salami, pomidory koktajlowe, ser feta – mozliwosci jest wiele, do tego przyprawy, oliwa z oliwek i powstaje cos pysznego! Poza tym, mozna nadawa? im dowolne ksztalty: kwadratow, rozkow, babeczek, stozkow.

  

Ja ide na skroty i uzywam gotowego ciasta francuskiego, poniewaz w naszym domu jest to szybka przekaska, a nie danie samo w sobie. Poza tym wykonanie prawdziwego ciasta francuskiego jest troche pracochlonne

Takie przekaski doskonale smakuja zarowno na zimno jak i na cieplo, a poza tym mozna je przygotowa? wczesniej i pozniej tylko wstawi? do piekarnika, i w ciagu 15 minut podajemy na stol ciepla przekaske w trakcie imprezy.

Swietnym pomyslem, ktory zaczerpnelam z ksiazki Olgi Smile jest pieczenie tartaletek w formie muffinkowej, wowczas po upieczeniu maja ciekawy ksztalt.

 

A oto krotki instruktaz:

 

1.   Z ciasta francuskiego wycinamy kolka lub kwadraty o wymiarach okolo 8x8 cm (na zdjeciu sa karbowane kwadraty). Nastepnie umieszczamy je w formie muffinkowej.

 

 

2.   Wkladamy nadzienie do poszczegolnych tartaletek.

 

 

3.            Podajemy gosciom.

 

 


prymat