OGÓRKI - czas start!

Ogórek pochodzi z Azji, ale teraz rośnie na większości kontynentów. Uprawiany jest od co najmniej 3000 lat, i został prawdopodobnie sprowadzony do Europy przez Greków i Rzymian. Zapisy uprawy ogórka pojawiają się we Francji w 9 wieku, w Anglii w 14 wieku, w Ameryce Północnej od połowy 16 wieku.
Ogórek jest warzywem powszechnie uprawianym. Szybko został doceniony za walory smakowe oraz odżywcze.
Roślina ma duże liście, które tworzą baldachim nad owocami. Ogórek w przybliżeniu jest cylindryczny, wydłużony ze stożkowatym końcem. Ogórki zawierają więcej niż 95% wody.
Ogórki są cennym źródłem antyoksydantów, w tym tradycyjnych składników odżywczych, witaminy C, beta-karotenu i manganu. Ponadto, ogórki zawierają liczne antyoksydanty i flawonoidy.
Właściwości:
- Łagodzą nieświeży oddech
- Pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi
- Ze względu na jego niską zawartość kalorii, ogórek jest idealna przy odchudzaniu
- Wysoka zawartość wody i błonnika pomaga organizmowi wyeliminować toksyn z przewodu pokarmowego, pomagając jednocześnie w trawieniu.
- Aby uniknąć kaca rano lub bólu głowy; zjeść kilka plasterków ogórka przed pójściem do łóżka. Ogórki zawierają dużo cukru, witamin i elektrolitów, które uzupełniają wiele istotnych składników odżywczych, zmniejszając intensywność zarówno kaca i bólu głowy.
- Ogórki zmniejszają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi
- Wzmacniają krzepliwość krwi
- Odkwaszają organizm
- Przynoszą ulgę przy oparzeniach słonecznych
- Wzmacniają włosy i paznokcie
- Krzemionka zawarta w ogórkach pomaga wzmocnić tkankę łączną
- Pomagają obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi
- Wyciąg z ogórka działa ściągająco i oczyszczająco, jest on składnikiem wielu kremów, toników czy też maseczek
- Ze względu na ten sam odczyn pH co skóra maseczka z ogórków łagodzi podrażnienia, zmiękcza ją, nawilża ją, tonizuje i odświeża.
Ogórki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek. Idealnie nadają się do kiszenia, konserwowania i marynowania.
Odmiany ogórków:
- ogórki szklarniowe
- ogórki gruntowe
- ogórki korniszony
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna | 16 kcal |
Białko | 0,7 g |
Tłuszcz | 0,1 g |
Węglowodany | 3 g |
Błonnik | 0,65 g |
Sałatka z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki:
- rzodkiewka - 1 pęczek
- ogórek zielony - 1 sztuka
- szczypiorek - 0,5 pęczka
- jogurt naturalny - 200 gram
- sól
- pieprz
Rzodkiewkę i ogórka zielonego pokroić w plasterki. Dodać posiekany szczypiorek. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z gotowanym kurczakiem
Składniki:
- nóżki z kurczaka - 2 sztuki
- bulion
- mix sałat - 1 opakowanie
- pomidorki cherry - 10 sztuk
- ogórki konserwowe - 2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- szczypiorek - 0,5 pęczka
- jogurt naturalny - 200 gram
- sól
- pieprz kolorowy - świeżo zmielony
Nóżki z kurczaka ugotować w bulionie, ostudzić i pokroić na kawałki. Mix sałat umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół. Jogurt naturalny doprawić solą i pieprzem. Na sałacie układać paprykę, ogórki, cebulę, pomidorki oraz gotowanego kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym, po czym posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (opcjonalne).
Sałatka z kuskusem
Składniki:
- kuskus - 100 gram
- oliwki czarne - 10 sztuk
- papryka czerwona - 0,5 sztuki
- ogórek zielony - 0,5 sztuki
- natka pietruszki - 0,5 pęczka
- orzechy włoskie - 40 gram
- słonecznik łuskany - 30 gram
- majonez - 1 łyżka
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
Kusku przygotować według przepisu z opakowania.
Paprykę, ogórek, oliwki, natkę oraz orzechy pokroić na kawałki. Wszystkie składniki razem ze słonecznikiem wymieszać z kaszą. Jogurt z majonezem połączyć z solą i pieprzem. Dodać do reszty składników i dobrze wymieszać.