Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 1

Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest - odchudzanie. Trudno jednak takie postanowienie doprowadzić do końca skoro wszędzie tyle pyszności, a zwłaszcza w kuchni gdzie spędzamy sporo czasu :)

Jak wiemy śniadanie jest najważniejszym z posiłków, to od niego zależy jak będzie pracował Nasz organizm w ciągu całego dnia. Niestety część z Nas wymiguje się brakiem czasu (pośpiech do pracy, na uczelnie itp.), część je "byle co" a tylko nieliczni siegają po coś zdrowego.  A jak jest z tymi, którzy postanowili schudnąć? Otóż w tym momencie pojawia się pierwsza trudność; co by tutaj zjeść szybko, smacznie i niskokalorycznie?

W związku z tym pytaniem postanowiłam dzisiaj przybliżyć postać; zapewne dobrze znaną każdemu z Nas a mianowicie - PŁATKI OWSIANE :)

PŁATKI OWSIANE - są to płatki wytważane z owsa sianego. Zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Poprostu bomba zdrowotna. Obecnie produkowane są trzy rodzaje płatków:

  • płatki zwykłe - poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej (pozbawianiu wody), skutkiem czego do przygotowania posiłku konieczne jest ich ugotowanie
  • płatki owsiane górskie - o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania z nich potraw wystarczy je jedynie zagotować
  • płatki owsiane błyskawiczne - najbardziej przetworzone (odznaczają się niższą wilgotnością) są gotowe do spożycia na zimno

Zjedzone na śniadanie dostarczają Naszemu organizmowi wartościowego białka, które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Dodatkowo komórkom mózgowym i nerwowym dostarczają witaminę B6, która poprawia pamięć i polepszą koncentrację oraz wspomaga szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Dodatkowo płatki owsiane zawierają  najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu, a dzięki temu czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza o 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Ale to jeszcze nie wszystko polecane są one ludziom chorym na cukrzycę, ponieważ wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.

Płatki te są wprost stworzone dla osób chcących poprawić swój wygląd i nietylko. Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a występujący w nich błonnik złatwością zapełni Nasz żołądek likwidując na długo uczucie głodu. Dostarczą energii na cały poranek ;)

 

A oto kilka sprawdzonych propozycji na smaczne i zdrowe śniadanie:


Owsianka z truskawkami (4 porcjie) 

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 1

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 szklanki mlekea nisko tłuszczowego 
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki migdałów

Wykonanie:

Na dnie garnka zagotować wodę (tyle by delikatnie zakrywała dno) a następnie wlać mleko. Całość zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki owsiane. Całość zagotować i gotować około 6 min. Truskawki umyć i pokroić w plastry. Płatki migdałowe uprażyć. Owsiankę podzielić na 4 częsci i umieścić je w miseczkach. Na wierzchu posypać truskawkami i migdałami.

 

Owsianka z pomarańczą (1 porcja)

 Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 1

Składniki:

  • 50 gram płatków owsianych
  • 2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki otrąb owsianych
  • 1 szklanka mleka nisko tłuszczowego 
  • 1  pomarańcza

Wykonanie:

Na dno garnka nalać wody i zagotować. Następnie dolać mleko i świerzy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wszystko zagotować. Dodać otęby i płatki owsiane. Całość zagotować i gotować około 5 min. Podawać z cząstkami pomarańczy.

 

Owsianka budyniowa (1 porcja)

Odchudzanie zacznij od śniadania cz. 1

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka nisko tłuszczowego
  • 0,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 160 gram jogurtu owocowego (u mnie brzoskwiniowy)
  • cynamon mielony

Wykonanie:

Na dno garnka nalać niewielką ilość wody i zagotować. Dolać mleko i również zagotować. Dodać płatki owsiane i gotować do momentu az troszkę zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać budyń rozpuszczony w dwóch łyżkach wody.
Owsiankę przełożyć do miseczki i podawać polaną jogurtem owocowym wg upodobań. Wierzch posypać do smaku cynamonem.

 

Nie tylko owsiankę można z nich wyczarować, chociaż ona pierwsza przyszła mi do głowy. Już nedługo kolejne pomysły na śniadanie na diecie i to nie tylko z płatkami owsianymi :)

bietka 11.01.2014 20:57
ja się z chęcią przyłączę, a owsiankę również jem z różnymi dodatkami :)
Niki22 09.01.2014 18:16
Ja właśnie od północy działam :) stwierdziłam, że jeśli założę blog łatwiej mi pójdzie - taka dodatkowa motywacja ktoś się przyłączy? :)
natalia.doradca 09.01.2014 17:32
Oj te nasze postanowienia noworoczne coroczne ;) czas działać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak